Tuesday, December 21, 2010

Πρώτο βήμα για την Οικονομική Ένωση το ευρω-ομόλογο

Πρώτο βήμα για την Οικονομική Ένωση το ευρω-ομόλογο

Γράφει ο
Νίκος Αναγνωστάτος
21.12.2010
Η συζήτηση για το Ευρω-ομόλογο επαναβεβαιώνει πανηγυρικά την αποτυχία της Ευρώπης να επιτελέσει τον κυριότερο σκοπό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν η Οικονομική Ένωση, η οποία ουδέποτε ούτε καν προσεγγίστηκε.


Μείναμε στην Νομισματική Ένωση με το κοινό ευρώ και τούτο όχι για όλα τα μέλη. Γιατί αυτό; Ποιος ή ποιοι είναι υπαίτιοι για την αποτυχία αυτή; Κυριότερος υπεύθυνος είναι η Γερμανία και μερικοί ακόμη οικονομικά ισχυροί, οι οποίοι, με κοντόφθαλμη πολιτική απέβλεπαν στην εξαγωγή των προϊόντων τους στα υπόλοιπα κράτη.


Ο στενόμυαλος αυτός λόγος ήταν αυτός που τους ώθησε στην διεύρυνση με τα φτωχά κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ, πριν γίνει οποιαδήποτε εμβάθυνση, χωρίς δυστυχώς να αντιδράσουν τα «αδύναμα» κράτη. Πέτυχαν έτσι να αυξήσουν τις εξαγωγές τους, να ενισχύσουν τις οικονομίες τους, υπερχρεώνοντας τα πιο αδύναμα οικονομικά κράτη και τώρα το βρίσκουν μπροστά τους, με κίνδυνο να παρασυρθούν από την επικείμενη χρεοκοπία των «αδύναμων» αυτών κρατών.


Ακόμη τα «δυνατά» αυτά κράτη δεν έχουν αντιληφθεί ότι η απόφαση για Οικονομική και Νομισματική Ένωση, είναι προς το συμφέρον όλων, διότι ενώνουν και δυναμώνουν τα κράτη της Ευρώπης, δημιουργώντας έτσι μια ενιαία μεγάλη οικονομικά και πολιτικά δύναμη, ικανή να αντιμετωπίσει ανταγωνιστές, κυρίως αυτή της πέραν του Ατλαντικού, η οποία δεν βλέπει με καλό μάτι μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη.


Την αδυναμία αυτή της Ευρώπης, εκμεταλλεύτηκε η πέραν του Ατλαντικού «σύμμαχός» μας, να απαξιώσει το Ευρώ και την Ένωση, για να διατηρήσει τα οικονομικά και κυριαρχικά της συμφέροντα, δημιουργώντας με συνεργούς τους Διεθνείς Τραπεζίτες που εδρεύουν στην Αμερική, την οικονομική αυτή κρίση, αλλά και την Πέμπτη φάλαγγα εντός της Ε.Ε.


Το απογοητευτικό είναι ότι ούτε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής έγινε αντιληπτό το μεγάλο τους λάθος να μην προχωρήσουν, έστω και καθυστερημένα, στην Οικονομική και Πολιτική Ένωση και να σχεδιάσουν προσεκτικά και αποφασιστικά τα επόμενα βήματα για την επίτευξή της.


Το Ευρω-ομόλογο είναι ίσως το πρώτο θετικό και αναγκαίο βήμα. Όσο πιο γρήγορα αποφασιστεί, τόσο το καλύτερο για όλους και τόσο μικρότερες θυσίες θα χρειαστεί να κάνουν  οι πιο «δυνατοί» σε αυτό το στάδιο, ώστε στο τέλος όλα τα κράτη να δυναμώσουν οικονομικά και να αποτελέσουν μια ισχυρή οικονομικά και πολιτικά Ενωμένη Ευρώπη, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, όπως το λέμε .


Αν αυτό δεν γίνει και γρήγορα, ως τη μόνη μας ελπίδα για να βγούμε κι εμείς από το παρόν αδιέξοδο, το Ευρώ, αργά ή γρήγορα, θα εκλείψει και η Ευρωζώνη θα διαλυθεί. Εμείς δε θα καταφύγουμε στη Δραχμή, ως μη χείρωνα λύση, για να χαράξουμε τη δική μας ανεξάρτητη οικονομική πολιτική, δύσκολα μεν, αλλά θα επιβιώσουμε καλλίτερα από αυτή την ερμαφρόδιτη Ευρωζώνη και την δυστυχία που μας οδηγεί και που όλο και θα χειροτερεύει.

No comments:

Post a Comment