Tuesday, September 20, 2011

Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας

Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Σεπτεμβρίου 20, 2011
Γράφει ο Νίκος Μάρτης
Πρώην Υπουργός
20-9-2011
 Ο κ. Πρωθυπουργός δήλωσε πρόσφατα ότι αρχίζουν σύντομα διερευνητικές γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη. H διαδικασία θα απαιτήσει χρόνο. Κανένας δεν αναφέρεται στο μεγάλο συνολικό ορυκτό πλούτο που έχει η Ελλάδα. Να υπενθυμίσω ότι η πρώτη Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του 1981, ανήγγειλε ως οριστική την απόφαση θεμελιώσεως Μονάδας Μικτών Θειούχων. Η Μονάδα θα παρήγαγε 3 τόνους χρυσού ετησίως, 150 τόνους αργυρού και 40.000 τόνους μολύβδου, 40.000 τόνους ψευδαργύρου, 800.000 τόνους θειϊκού οξέως. Εάν μετά το 1983 θεμελιωνόταν η Μονάδα αυτή και λειτουργούσε έστω το 1990, σήμερα (μετά από 20 χρόνια) θα είχαμε 60 τόνους χρυσού, 3.000 τόνους αργυρού και κατ’ έτος 20 τόνους μολύβδου, ψευδαργύρου, αρσενικού και θειϊκού οξέως. Στα ανωτέρω πρέπει να προστεθούν και τα Μικτά Θειούχα εκτός από τη Χαλκιδική, τη Θάσο και τη Δυτική Θράκη (που θα εφοδίαζαν με πρώτη ύλη τη Μονάδα του Στρυμώνα) και από Παγγαίο, Κιλκίς και Λακωνία.
Ως Υπουργός Βιομηχανίας 1958-1961, εισηγήθηκα και ψηφίστηκε ο πρώτος Νόμος για έρευνα υδρογονανθράκων. Κήρυξα έκπτωτο τον Ελληνοαμερικανό Χέλη, ο οποίος το 1932 σύναψε Σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο  και δέσμευσε όλη τη χώρα για έρευνα και εκμετάλλευση επί 100 χρόνια, ενώ μέχρι το 1959 έκανε γεωτρήσεις μόνο στην Ηλεία. Κατόπιν προσκλήσεώς μου, που διαβιβάστηκε από την Ιταλική Πρεσβεία των Αθηνών, ο πολύ γνωστός διεθνώς Πρόεδρος της Κρατικής Ιταλικής Εταιρείας Πετρελαίου (ΕΝΙ) Ματέϊ, διέκοψε αεροπορικό του ταξίδι στην Περσία, για να έχουμε μια πρώτη συζήτηση, με βάση στις προτάσεις μου για ενδεχόμενη συνεργασία στον τομέα των ερευνών, για την ανεύρεση υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Κατά τη συζήτηση, που έγινε σε αίθουσα του αεροδρομίου Αθηνών, συμφωνήσαμε να επακολουθήσει και νέα συνάντηση για την διατύπωση συμφωνίας συνεργασίας, την οποία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον δέχθηκε. Δήλωσε, ότι η αρχή των ερευνών θα γινόταν στο Ιόνιο Πέλαγος, όπου πίστευε ότι υπήρχαν πιθανότητες για αξιόλογα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαίων και φυσικών αερίων. Δυστυχώς ο βίαιος θάνατος του μετά τρίμηνο σε αεροπορικό δυστύχημα, που θεωρήθηκε αποτέλεσμα σαμποτάζ, ματαίωσε τη συνεργασία αυτή.
Ακολούθως εισηγήθηκα να μεταβεί στη Ρώμη ειδικός, γιά να ερευνήσει εάν υπάρχουν στοιχεία για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο. Πρότεινα να γίνει έρευνα και στην περιοχή ανατολικά της Θάσου, όπου η εταιρεία WesternGeophysical είχε κάνει σειρά σεισμικών ερευνών για λογαριασμό της Εταιρείας NAPC τα έτη 1970-1972-1973-1974-1982, συνολικού βάθους 4.783 χλμ. , από τις οποίες εντοπίστηκαν ευνοϊκές τεκτονικές δομές και τους δόθηκαν τα ονόματα Μπάμπουρα, Σταυρός και Λυδία.
Η Ελλάδα έχει ουράνιο (βεβαιωμένα αποθέματα 7 τόνους), νικέλιο, χρυσό, άργυρο, χρώμιο, βωξίτες, λευκόλιθο, μαγγάνιο, μικτά θειούχα, μόλυβδο, σιδηροπυρίτη κοινό και χαλκούχο και άλλα βιομηχανικά ορυκτά όπως σμύριδα, βαρυτίνη, καολίνη, μπενζονίτη, περλίτη, κίσσηρη, στεατίτη, φθορίτη, μάρμαρα, θηραϊκή γη, γύψο, λιγνίτες, πυριτικό οξύ κ.α.
Εάν αξιοποιηθεί βιομηχανικά ο πλούσιος ορυκτός πλούτος της Ελλάδας, έστω μόνο τα μικτά θειούχα, η οικονομική κατάσταση της χώρας μας θα είναι διαφορετική. Σε άρθρο των FINANCIAL TIMES του 1978 (Βιομηχανική Επιθεώρηση, Απρίλιος 1978, σελ. 257), αναφέρεται: «Όταν η Ελλάδα γίνει το δέκατο μέλος της ΕΟΚ, ο εκτεταμένος Ορυκτός της πλούτος θα προμηθεύσει την Κοινή Αγορά με μία μεγάλη ποικιλία πρώτων υλών, που θα συμβάλλουν στην εξασφάλιση ουσιαστικής αυτάρκειας της Κοινότητας ως προς πολλά προϊόντα».

No comments:

Post a Comment