Saturday, April 16, 2011

Πώς θα λυτρωθεί η χώρα από το Μνημόνιο

Πώς θα λυτρωθεί η χώρα από το Μνημόνιο

Γράφει ο
Νίκος Αναγνωστάτος
16.4.2011

Η συνταγματικότητα της ψήφισης από τη Βουλή του περιβόητου Μνημονίου με απλή πλειοψηφία, έχει τεθεί υπό την κρίση του Σ.τ.Ε., κατόπιν προσφυγής του Δ.Σ.Α. και άλλων φορέων, όπως είναι γνωστό και η απόφαση εκκρεμεί. Η συνταγματική διάταξη είναι σαφής στην προκειμένη περίπτωση (αρθρ. 28, παρ.2). Για να ισχύσει μια τέτοια σοβαρή συμφωνία με όργανα διεθνών οργανισμών, για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, απαιτείται η πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

Μιας τέτοιας μορφής και σημασίας αποτελεί το Μνημόνιο και θάπρεπε για να έχει νόμιμη ισχύ, να είχε ψηφιστεί από 180 βουλευτές, ενώ ψηφίστηκε με απλή πλειοψηφία σαν κοινός νόμος. Τούτο σημαίνει ότι η συμφωνία του Μνημονίου είναι άκυρη και εκεί θα πρέπει να καταλήξει το Σ.τ.Ε., εκτός ειδικών λόγων σκοπιμότητας.

Επειδή είναι ενδεχόμενο να χρειαστεί μια Κυβέρνηση να κηρύξει άκυρη αυτή τη δανειακή συμφωνία της Τρόικας, σε περίπτωση που αναγκαστεί να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους της, για να αποφευχθεί η παραπέρα εξαθλίωση των Ελλήνων και η Τρόικα διαφωνεί στηριζόμενη στους σκληρούς όρους που έχουν υπογραφεί, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να εκδοθεί  η απόφαση του Σ.τ.Ε. κηρύσσοντας άκυρη τη συμφωνία.

Έτσι επιτυγχάνεται πρώτο να διασωθεί το κύρος του Σ.τ.Ε. και της Δικαιοσύνης γενικότερα με την εφαρμογή του Συντάγματος και δεύτερο να λυτρωθεί η χώρα από τον ασφυκτικό κλοιό του Μνημονίου και την επίτευξη μιας λογικής δανειακής συμφωνίας, με όρους που θα μπορούμε να εκπληρώσουμε. Για τον ίδιο πιο πάνω λόγο, δεν θα πρέπει η Κυβέρνηση να ζητήσει το νέο Μνημόνιο να ψηφιστεί από 180 βουλευτές, γιατί θα χαθεί το πλεονέκτημα.

No comments:

Post a Comment