Thursday, July 14, 2011

Ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό

Ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό

Γράφει ο
Νίκος Αναγνωστάτος
14.7.2011

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Είμαι απλά ένας προβληματισμένος πολίτης, για να μην πω αγανακτισμένος, και έτσι θα ήθελα να εκφράσω μερικούς προβληματισμούς μου.

Οι ηγέτες ξεχωρίζουν όταν χρειάζεται να πουν το μεγάλο ΟΧΙ ή το μεγάλο ΝΑΙ, πάντοτε προς όφελος της πατρίδας.

Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, ασχέτως πως και γιατί φθάσαμε ως εδώ, με αποτέλεσμα την εξαθλίωση των Ελλήνων, η οποία δυστυχώς θα χειροτερέψει με την εφαρμογή του λεγόμενου Μεσοπρόθεσμου, είναι ίσως η ιστορική στιγμή για ένα μεγάλο ΟΧΙ!

Κύριε Πρωθυπουργέ

Αντέχετε ο λαός σας να κάνει επίπονες θυσίες χωρίς αποτέλεσμα; Αντέχετε να δείτε τον Έλληνα λιμοκτονούντα; Αντέχετε να βλέπετε τον Γερμανό, που αιματοκύλησε δύο φορές την Ευρώπη, να μας εξευτελίζει και να μας περιπαίζει ξεδιάντροπα, όταν μάλιστα μας χρωστούν ακόμη δάνεια και αποζημιώσεις περισσότερα από όσα χρωστάμε εμείς; 

Κύριε Πρωθυπουργέ

Ένα μεγάλο όχι στους «εταίρους» μας της υποτιθέμενης Ενωμένης Ευρώπης, οι οποίοι είναι επίορκοι του οράματος και του ρόλου τους, όπως την ονειρεύτηκε ο Ζαν  Μονέ, δια της διακήρυξης του Ρομπέρ Σουμάν και καμάρωνε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, πιστεύοντας σε μια ολοκλήρωση της Ενωμένης Ευρώπης, με κοινή οικονομική πολιτική, ισόρροπη και ισότιμη ανάπτυξη και την ασφάλεια των συνόρων μας ως σύνορα της Ε.Ε.

Αντί αυτού παρέμεινε μια κοινή αγορά με ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων τους, επ’ ωφελεία ΜΟΝΟ των ισχυρών και σε βάρος των αδυνάτων. Αυτό επιβεβαιώνεται με την άκαιρη και άσκεφτη ένταξη των υπό πτώχευση πρώην ανατολικών κρατών, ως μία μεγάλη αγορά και μόνο και τη δημιουργία της Ευρωζώνης, μιας  de facto Ευρώπης δύο ταχυτήτων.

Όχι μόνο δεν υπάρχει ενιαία οικονομική πολιτική, ούτε καν ενιαία εξωτερική πολιτική, παρόλο που υπάρχει υπουργός εξωτερικών, αλλά αντιθέτως σε πολλές περιπτώσεις συμπλέουν με την Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας και ακόμη αντί να γνωστοποιήσουν στην Τουρκία ότι στην επεκτατική της πολιτική έχει να κάνει με ολόκληρη την Ε.Ε., και όχι να αναγκαζόμαστε να ξοδεύουμε τεράστια ποσά για αμυντικούς εξοπλισμούς, τους οποίους εν πολλοίς – τι τραγικό και οξύμωρο αλήθεια- μας πουλούν οι ισχυροί της Ευρώπης, αυξάνοντας έτσι το χρέος μας, για το οποίο μας ψέγουν τώρα και μας ζητούν να ξεπουλήσουμε τα χρυσαφικά μας για την αποπληρωμή του, με εξευτελιστικούς για μας όρους.

Τη στιγμή αυτή που περιμέναμε την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους, μας συμπεριφέρονται ως στυγνοί δανειστές, χειρότεροι και από το ΔΝΤ, με το κάθε κράτος μέλος της Ευρωζώνης να λέει τα δικά του, χωρίς ενιαία σκέψη και πολιτική, και εμείς κύριε Πρωθυπουργέ να τους ακούμε αδιαμαρτύρητα και να ακολουθούμε τις εντολές τους, εντολές που μόνο επιδεινώνουν την κατάσταση και μας φοβερίζουν από πάνω με πτώχευση.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ίσως ήρθε η ώρα να σηκώσουμε το ανάστημά μας και να τους πούμε ένα βροντερό ΟΧΙ! «Φίλοι εταίροι», δεν θέλουμε άλλη στήριξη με δάνεια που απλά αυξάνουν το χρέος μας, επιβαρύνοντας μέχρις εξαθλίωσης τους πολίτες μας και να μας ζητάτε να ξεπουλήσουμε όσο όσο ό,τι αξιόλογο έχουμε και προπάντων ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ!.

Να τους επισημάνουμε και να τους τονίσουμε τους λανθασμένους χειρισμούς και να απαιτήσουμε να ενεργήσουν ως Ένωση, συμπληρώνοντας αν χρειαστεί τη συνθήκη του Μάαστριχτ, και  κάθε κράτος μέλος να προσαρμόσει τους νόμους και τα συντάγματά τους σύμφωνα με τους σκοπούς και τον προορισμό της Ε.Ε.,  όπως οι ίδιοι ζητούν να το κάνουμε εμείς, έτσι ώστε να μην επικαλούνται τη δυσαρέσκεια των πολιτών τους. Άλλως τους ενδιαφέρει μόνο πως θα πουλήσουν τα προϊόντα τους και να επανεισπράξουν τα δάνεια τους.

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση, η οποία θα έλυνε όλα τα προβλήματα αυτοστιγμεί, ιδιαίτερα αν διαγνωστεί ότι και το Ευρώ είναι ο στόχος, είναι η ακόλουθη:

Η Ε.Κ.Τ. να αγοράσει από τη δευτερεύουσα αγορά ΟΛΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ όλων των κρατών μελών της Ευρωζώνης και η ίδια η ΕΚΤ να κρίνει αν πρέπει και πόσο να κουρευτούν για λογαριασμό της, αποκλείοντας έτσι την όποια χρεοκοπία για καμία χώρα, εξοβελίζοντας έτσι τα CDS. Η ΕΚΤ να χρεώνει το κάθε κράτος με  επιτόκιο 1%, όπως δανείζει τις Τράπεζες και να ρυθμιστεί η αποπληρωμή τους ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ από κάθε κράτος που θα χρωστάει.
Τούτο σε συνδυασμό με μια ενιαία οικονομική πολιτική, ώστε να ορθολογικοποιηθούν οι δαπάνες κάθε κράτους μέλους και να επιτευχθεί η ανάπτυξη, με τα ανάλογα και κατάλληλα κίνητρα και αντικίνητρα, για μια ουσιαστική και ενιαία πρόοδο, ανάπτυξη και επιβίωση του Ευρώ και της Ε.Ε., που κινδυνεύουν αμφότερα. 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αν όλα αυτά δεν τα αντιλαμβάνονται οι «ιθύνοντες» της Ευρωζώνης και δεν διατίθενται να τα ακολουθήσουν, ΕΜΕΙΣ  ΤΗ ΘΕΣΗ ΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΥΡΩΖΩΝΗ;

Αυτή είναι η ώρα για τις μεγάλες αποφάσεις! Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε και το επιχείρημα της αποχώρησης από την Ευρωζώνη! Αν πράγματι δεν τους ενοχλεί, η αποχώρησή μας από το Ευρώ, όσα προβλήματα και αν συνεπάγεται θα είναι λιγότερο οδυνηρά για μας τους Έλληνες από όσα συμβαίνουν και πρόκειται να συμβούν με τις συνεχείς «ενισχύσεις» τους, για δήθεν να μας διασώζουν από την χρεοκοπία, ενώ συγχρόνως μας εξευτελίζουν, μη σεβόμενοι ούτε την ιστορία μας, αλλά και τη συμβολή μας στην ελεύθερη και πολιτισμένη Ευρώπη!

ΜΗΝ ΤΟ ΦΟΒΑΣΤΕ, κύριε Πρωθυπουργέ!  Όπως και αν αποκληθούν οι συνέπειες και όποια επακόλουθα και αν επισυμβούν. ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ.

No comments:

Post a Comment