Sunday, October 10, 2010

ΡΗΞΙΚΕΛΕΥΘΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ


Γράφει ο
Νίκος Αναγνωστάτος
10-10-2010                                                                 

ΡΗΞΙΚΕΛΕΥΘΗ  ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ  ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ  ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

            Σε προηγούμενο σημείωμά μας αναπτύξαμε τρόπους προσέλκυσης επενδύσεων, μεταξύ των οποίων τονίσαμε τη μεγάλη σημασία ενίσχυσης των λαμπρών μυαλών που διαθέτει σε περίσσευμα η χώρα μας.
            Την πλευρά αυτή θα αναπτύξουμε τώρα και θα τη συνδυάσουμε με την αναμόρφωση της ελληνικής κοινωνίας, μια κοινωνία που εδώ και μερικές δεκαετίες, έχει μετατραπεί ή μάλλον αλλοιωθεί, σε μια λίγο πολύ διεφθαρμένη κοινωνία  του εύκολου κέρδους και της ήσσονος προσπάθειας.
            Θα πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά η αξία και η μεγάλη σημασία της αξιοποίησης των λαμπρών μυαλών της νεολαίας μας, όχι μόνο με την ενίσχυσή τους όπου και όπως δει, αλλά, αφού εντοπισθούν μέσα από τα πανεπιστήμια, να τα ενθαρρύνουμε και προτρέψουμε στην αναζήτηση καινοτόμων ιδεών, αλλά και επιχειρηματικών κατευθύνσεων, έτσι ώστε να παραμείνουν στην πατρίδα και να μην ξενιτευτούν και τους κερδίσουν οι ξένοι, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Αλλά και αυτοί που έχουν ξενιτευτεί ή/και αυτοί που θα βελτιώσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό, θα σπεύσουν να επανέλθουν στην πατρίδα, σε ένα τόσο ελκυστικό και ορθολογικό κλίμα. 
            Η κυβέρνηση θα πρέπει να μελετά και να προκρίνει τους αναγκαίους αλλά και πρόσφορους τομείς ανάπτυξης και μια ειδική ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα εξετάζει και θα γνωμοδοτεί για το αξιοποιήσιμο επιχειρηματικά και χρήσιμο κοινωνικά των ιδεών και προτάσεων των νέων μας. Τη σκυτάλη θα αναλαμβάνει στη συνέχεια ένα πιστωτικό ίδρυμα, ας πούμε το ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο θα χρηματοδοτεί υποχρεωτικά την προτεινόμενη επένδυση, ύστερα από θετική γνωμάτευση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων , και ίσως να παρακρατεί μέρος ή όλη την κυριότητα της επιχείρησης, αναλόγως του υπολοίπου του δανείου, μέχρι την αποπληρωμή του από τον επενδυτή, ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΕΣ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ασφαλώς. Είναι τοις πάσι γνωστό πως στην Αμερική, όταν έχεις μια καλή ιδέα, γίνεσαι πλούσιος, διότι υπάρχουν πάντα χρηματοδότες που εκτιμούν τις καλές ιδέες, αλλά κάπως έτσι έχει κυριαρχήσει διεθνώς η Εμπορική μας Ναυτιλία.. Η Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία, η οποία αναπτύχθηκε χωρίς καμιά βοήθεια από το ελληνικό κράτος, χάρις στη θέληση και δημιουργικότητα ικανών Ελλήνων επιχειρηματιών και καπεταναίων, οι οποίοι κολύμπησαν στα βαθιά νερά του σκληρού διεθνούς στίβου, με μόνη δύναμη τη αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα και πέτυχαν και κυριάρχησαν. Ο Ν.2786/1953 βοήθησε πολύ, διότι δημιούργησε την αναγκαία εμπιστοσύνη στις ξένες Τράπεζες που χρηματοδοτούσαν τους Έλληνες  εφοπλιστές.   
            Είναι βέβαιο ότι μια τέτοια ρηξικέλευθη ιδέα, αν πραγματοποιηθεί, όχι και τόσο εύκολα πρέπει να παραδεχθούμε, είναι βέβαιο ότι θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, ένα των οποίων είναι η ανασυγκρότηση της οικονομίας μας, μέχρι


σημείου αυτάρκειας σε πρώτο στάδιο και περισσεύματος στη συνέχεια. Συγχρόνως η Πολιτεία μπορεί και πρέπει να αναθέσει στα λαμπρά αυτά μυαλά των νέων μας την βελτίωση της ποιότητας ζωής, με την έρευνα για την προστασία του περιβάλλοντος, την έρευνα στην ιατρική και όπου αλλού κρίνεται αναγκαίο και χρήσιμο. Έτσι η Ελλαδίτσα μας θα εξελιχθεί σε μια  δυνατή και σεβαστή Ελλάδα, αντάξια των αρχαίων προγόνων μας.         
            Με την πιο πάνω διαδικασία, πέραν της εξυγίανσης και ανασυγκρότησης της οικονομίας και της φυσιογνωμίας της χώρας μας, οι νέες αυτές ιδέες και οι καινοτόμες επιχειρήσεις από τους νέους μας, συν τω χρόνω  θα καταλαμβάνουν όλο και
περισσότερο χώρο στην κοινωνία και θα περιορίζουν την παλιά φρουρά της διεφθαρμένης, όπως τη λέμε, κοινωνίας, με συνέπεια να αναμορφωθεί ολοκληρωτικά
η κοινωνία μας, όπως όλοι το επιθυμούμε και οι πολιτικοί υποτίθεται ότι το επιδιώκουν.
Φιλόδοξο σχέδιο, προωθημένου οραματισμού, ίσως και ρομαντικό, που όμως στηρίζεται στον ορθολογισμό και στην αέναη υπομονετική προσπάθεια, πάνω σε συγκεκριμένες γραμμές και με συγκεκριμένη προοπτική. Χρειαζόμαστε όμως κατάλληλους πολιτικούς ηγέτες για την πραγματοποίησή του, ηγέτες με δεδομένη ηγετική φυσιογνωμία, ουσιαστικής εντιμότητας και αποφασιστικότητας, ηγέτες οραματιστές και υψιπέτες, με δόση ρομαντισμού, οι οποίοι θα εμπνεύσουν τους νέους μας και θα πείσουν τους πολίτες σε αυτό το όραμα, διότι θα κληθούν όλοι να συμβάλουν στην επίτευξή του, ο καθένας με τον τρόπο του και τις δυνατότητές του.
Όσο και αν ακούγεται δύσκολο ή/και ρομαντικό του αιθέρα, αξίζει τον κόπο να μελετηθεί και να βρεθεί ο τρόπος και ο χρόνος αρχής πραγματοποίησής του. Ίσως αποτελέσει το «καλό» μέσα από αυτό το «κακό» που μας βρήκε. Με Αρετή και Τόλμη! Είθε!
           

No comments:

Post a Comment