Thursday, November 29, 2012

ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΠΑΝΘΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΌΘΗΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΠΑΝΘΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΌΘΗΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Πρώτο βήμα η κατάργηση του «χαρατσιού» των ακινήτων

            Γράφει ο                                                         Κηφισιά, 29 Νοεμβρίου 2012
            Νίκος Αναγνωστάτος

              Ένας αναστεναγμός ανακούφισης βγήκε από την Κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν, μετά την απόφαση του Eurogroup. Υπήρξαν πράγματι σημαντικές και δύσκολες αντιπαραθέσεις και συζητήσεις που κράτησαν δώδεκα ολόκληρες ώρες και δη στη δεύτερη συνεδρία. Τελικά επήλθε συμφωνία που ικανοποιεί αρκετά την Ελλάδα. Όπως είναι πλέον γνωστό, οι όποιες ευνοϊκές αποφάσεις του Eurogroup, προήλθαν κυρίως από τη επιμονή του ΔΝΤ στη βιωσιμότητα του χρέους μας και την μετωπική αντιπαράθεση με το Eurogroup, δηλαδή τη Γερμανία.  
            Όταν ένα δυνατό ΔΝΤ, με παγκόσμιο κύρος και επιρροή, με τόσο σθένος και επιμονή να επιδιώκει να «κουρευτεί» το χρέος μας ως τη μόνη λύση και τελικά να συμβιβάζεται με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, μερικοί μεμψιμοιρούν, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής αντιπολίτευσης, να τη βρίσκουν από ανεπαρκή μέχρι αναποτελεσματική, σκεφτείτε τι θα μπορούσε να επιτύχει η μικρή και αδύναμη Ελλάδα από μόνη της. Η ελληνική αντιπολίτευση που για μήνες τώρα με λεονταρισμούς μας έχει φλομώσει, είναι πλέον εύκολο να υποθέσει ο καθένας τι θα μπορούσε να επιτύχει αν ήταν Κυβέρνηση. Δηλαδή τίποτε!
            Το λυπηρό και μάλλον απογοητευτικό είναι ότι ακόμη και τώρα, εκ των υστέρων, τα αντιπολιτευτικά κόμματα και προ πάντων η αξιωματική αντιπολίτευση η οποία, δημοσκοπικά τουλάχιστον, διεκδικεί την εξουσία, επιμένουν σε παλικαρισμούς, οι οποίοι μόνο ζημιά δημιουργούν, διότι παραπλανούν τον λαό να αντιληφθεί την πραγματικότητα. Οι δύσκολες στιγμές που περνάμε ως κράτος και ως λαός, προκειμένου να τις ξεπεράσουμε και να βελτιωθεί η κατάσταση, χρειάζεται ομοψυχία και κοινή προσπάθεια.
            Επειδή όταν ενώνεται ο ελληνικός λαός στις κρίσιμες ώρες, έστω και την τελευταία στιγμή, μεγαλουργεί και θριαμβεύει, σημαίνει ότι είτε δεν φθάσαμε ακόμη στην κρίσιμη ώρα, είτε οδεύουμε μοιραία στην πλήρη καταστροφή. Ας ευχηθούμε να ισχύει το πρώτο.
            Η απόφαση αυτή του Eurogroup, σε μια ανασύνθεσή της, πλησιάζει αν δεν υπερβαίνει τις προτάσεις που αναπτύξαμε στο προηγούμενο σημείωμά μας. Προκειμένου να υποχωρήσουν όλοι από τη αδιάλλακτη στάση τους,  είχαμε προτείνει να παγώσει η πληρωμή του χρέους μας για ένα ή δύο χρόνια με μηδενικό επιτόκιο, έτσι ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στη Γερμανία μέχρι της εκλογές τους και συγχρόνως να υποχωρήσει το ΔΝΤ δεδομένου ότι το status quo της Ελλάδας θα παραμείνει ως έχει σήμερα. Έτσι θα παίρναμε και εμείς μια ανάσα για να μας δοθεί χρόνος οργανώσουμε και να προγραμματίσουμε την ανάπτυξη. ΄Ετσι, σύμφωνα με τη συμφωνία, παγώνει για 15 χρόνια το χρέος μας του EFSF, το οποίο είναι το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού χρέους μας, και για 10 χρόνια δεν θα καταβάλουμε τόκους, το δε επιτόκιο κατέβηκε στο σχεδόν 1%. Το σημαντικότερο είναι το πολιτικό μήνυμα ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας είναι αποφασισμένοι να μας συμπαραστέκονται και να βρίσκονται λύσεις σε κάθε πρόβλημά μας στο μέλλον.
            Ένα σημείο της συμφωνίας που χρειάζεται οπωσδήποτε επανεξέταση, είναι το σημείο που προβλέπει ότι το όποιο πρωτογενές πλεόνασμα θα πηγαίνει στον ειδικό λογαριασμό για την πληρωμή του χρέους και μόνο αν υπάρχει περισσότερο πρωτογενές πλεόνασμα από αυτό που προβλέπεται στον προϋπολογισμό, θα πηγαίνει μόνο το 30% θα πηγαίνει στον ειδικό αυτόν λογαριασμό και το 70% θα είναι στη διάθεση της κυβέρνησης. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα είναι εφικτή η όποια βελτίωση των οικονομικών των πολιτών οι οποίοι θα υποφέρουν τα μέγιστα, όση ανάπτυξη και αν επιτύχουμε. Προτείναμε και επιμένουμε, μόνο το 50% του πρωτογενούς πλεονάσματος να πηγαίνει στον ειδικό αυτόν λογαριασμό για την πληρωμή του χρέους και το άλλο 50% να χρησιμοποιείται για τη βελτίωση των όρων διαβίωσης των πολιτών.
            Και τώρα ήρθε η ώρα να επικεντρωθούν όλες οι δυνάμεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας και να επέλθει ανάπτυξη. Πέραν των όσων έχουμε προτείνει ως τομείς δραστηριότητας,  γεωργία, κτηνοτροφία, τουρισμός, Έλληνες εφοπλιστές, ναυπηγοεπισκευαστική πολιτική και αναπτυξιακά κίνητρα μέσω του ΕΣΠΑ, ένας τομέας ο οποίος αξίζει να εξεταστεί είναι ο οικοδομικός, ο οποίος ενεργοποιεί διακόσες επιχειρήσεις και επαγγέλματα, όπως λέγεται, τα οποία τώρα έχουν τελματωθεί, λόγω του «χαρατσιού» στα ακίνητα, με αποτέλεσμα να έχουν κλείσει όλες αυτές οι εξαρτημένες από την οικοδομή επιχειρήσεις και να μείνουν άνεργοι χιλιάδες εργαζομένων.
            Για να ενεργοποιηθούν λοιπόν όλα αυτά τα επαγγέλματα και οι επιχειρήσεις και να απορροφηθούν χιλιάδες εργαζομένων, προτείνουμε να καταργηθεί το «χαράτσι» που δημιούργησε όλα αυτά τα δεινά και η επιβολή του ήταν από την αρχή τεράστιο λάθος, δήθεν για δύο χρόνια. Το όποιο ποσό του «χαρατσιού» είναι βέβαιο ότι θα αναπληρωθεί από την ανάπτυξη που θα δημιουργηθεί από την οικοδομική δραστηριότητα, αλλά και από το κονδύλι πληρωμής των τόκων του προϋπολογισμού, το οποίο δεν θα χρειαστεί να πληρωθεί.
            Κανείς από τους εταίρους μας ή/και των δανειστών μας ΔΝΤ κ.ά. δεν θα πρέπει να έχουν αντίρρηση, εν όψει της ανάπτυξης που είναι βέβαιο ότι θα προκύψει. Αν παρ’ ελπίδα αρνηθούν, θα πρέπει να προβληματιστούμε σφόδρα αν πράγματι επιθυμούν να αναπτυχθούμε ή απλά να μας ξεζουμίσουν και να μας αλώσουν ολοκληρωτικά. Είναι η ώρα να θέσουμε όλους ενώπιον των ευθυνών τους.
            Νίκος Αναγνωστάτος                                                                                                            e-mail: nanagnostatos@gmail.com

 
Λόγια-Σταράτα

Ιστολόγιο με νέα, συζήτηση και προβληματισμό... Στείλετε τις αναρτήσεις σας στο: logiastarata@gmail.com

29 Νοε 2012


ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΠΑΝΘΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΌΘΗΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πρώτο βήμα η κατάργηση του «χαρατσιού» των ακινήτων

Γράφει ο Νίκος Αναγνωστάτος

Ένας αναστεναγμός ανακούφισης βγήκε από την Κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν, μετά την απόφαση του Eurogroup. Υπήρξαν πράγματι σημαντικές και δύσκολες αντιπαραθέσεις και συζητήσεις που κράτησαν δώδεκα ολόκληρες ώρες και δη στη δεύτερη συνεδρία.   Και τώρα η πανθομολογούμενη και πολυπόθητη ανάπτυξη
Γράφει ο
Νίκος Αναγνωστάτος
Ένας αναστεναγμός ανακούφισης βγήκε από την Κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν, μετά την απόφαση του Eurogroup. Υπήρξαν πράγματι σημαντικές και δύσκολες αντιπαραθέσεις και συζητήσεις που κράτησαν δώδεκα ολόκληρες ώρες και δη στη δεύτερη συνεδρία. Τελικά επήλθε συμφωνία που ικανοποιεί αρκετά την Ελλάδα. Όπως είναι πλέον γνωστό, οι όποιες ευνοϊκές αποφάσεις του Eurogroup, προήλθαν κυρίως από τη επιμονή του ΔΝΤ στη βιωσιμότητα του χρέους μας και την μετωπική αντιπαράθεση με το Eurogroup, δηλαδή τη Γερμανία. 

No comments:

Post a Comment