Wednesday, January 30, 2013

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ



Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ  
Επιβάλλεται κούρεμα 40% στα δάνεια των πολιτών
Όσο περικόπηκαν οι μισθοί και συντάξεις

                        Γράφει ο
            Νίκος Αναγνωστάτος                                    Κηφισιά, 25 Δεκεμβρίου 2012

            Χρειαζόμαστε ένα νέο «Ζάππειο». Ο Πρωθυπουργός κ.Α.Σαμαράς, μέσα στον κυκεώνα των προβλημάτων και των θεμάτων που είναι υποχρεωμένος να αντιμετωπίσει σε αυτό το κρίσιμο σημείο, επιβάλλεται να παρέμβει και να ασχοληθεί πιο στενά με τα οικονομικά του κράτους, πριν είναι πολύ αργά και να καταρτίσει ένα νέο «Ζάππειο». Ένα «Ζάππειο» προσαρμοσμένο στις τρέχουσες δύσκολες συνθήκες.
            Το γεγονός ότι βρεθήκαμε στο κέντρο της καταιγίδας, στο μάτι του κυκλώνα που μας οδήγησε, με το όποιο σκεπτικό ο ΓΑΠ και το τεράστιο λάθος που υπογράφτηκε αδιαπραγμάτευτα το πρώτο Μνημόνιο, από το οποίο ξεκίνησαν όλα τα δεινά και δεν μπορεί τώρα να αλλάξει, είναι βέβαιο ότι τα προηγούμενα «Ζάππεια» δεν μπορούν να εφαρμοστούν, ούτε το διαφορετικό μίγμα πολιτικής που ζητούσε τότε ο κ.Σαμαράς, όντας ακόμη εκτός της επικείμενης καταιγίδας, όταν υπήρχε χρόνος και δυνατότητα παράκαμψης της καταιγίδας. Είμαστε σε έκτακτη πλέον ανάγκη και για να επιβιώσουμε της καταιγίδας, πρέπει να εφαρμοστούν έκτακτα μέτρα, τουτέστιν οδυνηρά, και τέτοιες κινήσεις για να πετύχουμε την απελευθέρωσή μας από την ομηρία των Μνημονίων, αλλά χωρίς να μας πνίξει η καταιγίδα. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο ο κ.Σαμαράς αναγκάστηκε να προσχωρήσει στα Μνημόνια και να προσαρμοστεί στις επιταγές τους, μη μπορώντας σε αυτό το προχωρημένο στάδιο και στα ήδη ψηφισθέντα Μνημόνια να υπαναχωρήσει και όχι ότι άλλαξε ουσιαστικά άποψη για το λάθος του μίγματος πολιτικής των προηγουμένων ετών, πολιτική που μας έφερε σε αυτή την τραγική για την κοινωνία κατάσταση.
            Το λάθος όμως προβλέψεων που ομολόγησε το ΔΝΤ, οι δυσκολίες είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η αμφίβολη δυνατότητα των πολιτών να καταβάλουν τους φόρους της επερχόμενης καταιγίδας, η συνεχιζόμενη δυστυχία τους και ο κίνδυνος της κοινωνικής έκρηξης, επιβάλλουν επανεξέταση του όλου οικονομικού προγράμματος. Δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν τέτοιου είδους και βαθμού οικονομικά προβλήματα με ασκήσεις επί χάρτου. Το υπουργείο οικονομικών, για το οποίο πολλοί ισχυρίζονται ότι ενεργεί μηχανικά και με έξωθεν επιθυμίες αν όχι εντολές, λειτουργεί ως ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, στον οποίο εισάγονται θεωρητικά στοιχεία και ικανοποιείται με τα θεωρητικά αποτελέσματα, αγνοώντας ότι η κοινωνία αποτελείται από ανθρώπους με ευαισθησίες και πεπερασμένες δυνατότητες αντοχής και όχι από ηλεκτρονικά τσιπς. Θα πρέπει λοιπόν να παρέμβει ο Πρωθυπουργός και να επιβάλλει στον υπουργό οικονομικών το νέο «Ζάππειο» που αναφέραμε και αν χρειαστεί να τον αντικαταστήσει, ώστε να αναθαρρέψει ο λαός που τον θεωρεί υπεύθυνο για την υπέρμετρη Μνημονιακή επιμονή του. Άλλωστε, από την τελευταία του συνέντευξη στο BBC, μετά από προσεκτική ερμηνεία των λεγομένων του, εμφανίζεται αισιόδοξος μεν, με αμφίσημες εκφράσεις, αλλά συμπεραίνεται δε ότι ούτε ο ίδιος πιστεύει στα μέτρα που ψηφίστηκαν με δική του υπόδειξη και επιμονή.   
            Ένα από αυτά που θα πρέπει να ασχοληθεί ο Πρωθυπουργός, είναι ο βρόγχος των δανειακών υποχρεώσεων των πολιτών που τους πνίγει. Μια δίκαιη και λογική αντιμετώπιση είναι η εξής. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση τους έχει περικόψει μεσοσταθμικά το 40% των αποδοχών τους, θα πρέπει και οι υποχρεώσεις τους να περικοπούν κατά 40%, ιδιαίτερα όσον αφορά τις δανειακές τους υποχρεώσεις προς τις Τράπεζες, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αυτές. Όταν οι Τράπεζες επανακεφαλαιοποιούνται από το κράτος  με πολλά δις ευρώ για να υφίστανται και ορθώς, τότε η κυβέρνηση έχει όλο το δικαίωμα, τη δύναμη, αλλά και την υποχρέωση να ζητήσει από τις Τράπεζες να περικόψουν το 40% των δανειακών υποχρεώσεων των πολιτών, πέραν των τυχόν ρυθμίσεων. Μια τέτοια κίνηση από τον Πρωθυπουργό θα αποδείξει την ευαισθησία του και το κοινωνικό του πρόσωπο και θα προσδώσει κύρος και εμπιστοσύνη σε αυτόν και την κυβέρνηση, εμπιστοσύνη τόσο αναγκαία για την συνέχιση της πολιτικής της λιτότητας με μεγαλύτερη αποδοχή και επιτυχία.
              Ένα δεύτερο θέμα με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί ο Πρωθυπουργός, είναι η φορολόγηση των ακινήτων, ακόμη και της πρώτης κατοικίας. Ακίνητα που έχουν αγοραστεί με φορολογημένα χρήματα και ενδεχομένως με αιματηρές οικονομίες. Είναι επομένως λάθος το χαράτσωμα των ακινήτων, έστω και σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, διότι πέραν του άδικου, έχει καθηλώσει την οικοδομική δραστηριότητα, η οποία απασχολεί περί τα διακόσια επαγγέλματα και επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, όλοι γνωρίζουμε ότι το όνειρο του Έλληνα είναι να έχει ένα κεραμίδι να βάλει αποκάτω το κεφάλι του όπως λέμε. Έτσι ο κάθε Έλληνας, ο κάθε εργαζόμενος, στην προσπάθειά του να αποκτήσει ένα σπίτι να μένει, πήρε κάποιο δάνειο και το ξεπλήρωσε ή το ξεπληρώνει σιγά-σιγά από το μισθό του. Θεωρείται λοιπόν από άδικο μέχρι εγκληματικό ο υπουργός οικονομικών να τον χαρατσώνει διότι επέδειξε νοικοκυροσύνη και χωρίς να διερωτάται αν ο άνθρωπος αυτός, ύστερα από τις τόσες περικοπές και φόρους που καλείται να πληρώσει, δύναται να πληρώσει και αυτό το άδικο και αντικοινωνικό χαράτσι και έτσι θα πρέπει να εξαιρεθεί η πρώτη κατοικία. Επίσης θα πρέπει να εξαιρεθεί κάθε ακίνητο που αποδεδειγμένα δεν προσφέρει εισόδημα. 
            Σε περίπτωση κατά την οποία με τις πιο πάνω αποφάσεις δεν επιτυγχάνονται τα προβλεπόμενα έσοδα και δεν αντισταθμίζονται από την εξ αυτών αύξηση της κατανάλωσης, ας προχωρήσει η κυβέρνηση στις περικοπές τις οποίες αναφέραμε στο προηγούμενο σημείωμά μας, όπως των υπουργών, βουλευτών και των συμβούλων τους, προσωπικό Βουλής, των ΕΛΠΕ και τις απολύσεις από τις περιττές εταιρείες και οργανισμούς. Αν παρόλα ταύτα υπολείπονται έσοδα, ας ζητήσουμε αναγνώριση και αλληλεγγύη, απ’ ευθείας από τους Ευρωπαίους ηγέτες, δηλαδή την κ.Μέρκελ και όχι από την Τρόϊκα, για επέκταση του χρόνου προσαρμογής, λαμβάνοντας υπόψη και τις εντατικές προσπάθειες επενδύσεων.
            Αυτά προς το παρόν και θα επανέλθουμε με επί πλέον χρήσιμες προτάσεις, έχοντας πάντα κατά νου και οδηγό την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, σε συνδυασμό με τις υποχρεώσεις μας. Αλλά Salus populi suprema lex est.                                 
             Νίκος Αναγνωστάτος                                                                                                                        e-mail: nanagnostatos@gmail.com  

Επιβάλλεται κούρεμα 40% στα δάνεια των πολιτών

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Ιανουαρίου 30, 2013
Όσο περικόπηκαν οι μισθοί και συντάξεις
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
                        Γράφει ο
            Νίκος Αναγνωστάτος
            Χρειαζόμαστε ένα νέο «Ζάππειο». Ο Πρωθυπουργός κ.Α.Σαμαράς, μέσα στον κυκεώνα των προβλημάτων και των θεμάτων που είναι υποχρεωμένος να αντιμετωπίσει σε αυτό το κρίσιμο σημείο, επιβάλλεται να παρέμβει και να ασχοληθεί πιο στενά με τα οικονομικά του κράτους, πριν είναι πολύ αργά και να καταρτίσει ένα νέο «Ζάππειο». Ένα «Ζάππειο» προσαρμοσμένο στις τρέχουσες δύσκολες συνθήκες.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ
Να παρέμβει ο πρωθυπουργός για κούρεμα 40% στα δάνεια των πολιτών
Να παρέμβει ο πρωθυπουργός για κούρεμα 40% στα δάνεια των πολιτών
Γράφει ο
Νίκος Αναγνωστάτος
Χρειαζόμαστε ένα νέο «Ζάππειο». Ο Πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς, μέσα στον κυκεώνα των προβλημάτων και των θεμάτων που είναι υποχρεωμένος να αντιμετωπίσει σε αυτό το κρίσιμο σημείο, επιβάλλεται να παρέμβει και να ασχοληθεί πιο στενά με τα οικονομικά του κράτους, πριν είναι πολύ αργά και να καταρτίσει ένα νέο «Ζάππειο». Ένα «Ζάππειο» προσαρμοσμένο στις τρέχουσες δύσκολες συνθήκες.
           

No comments:

Post a Comment