Thursday, November 6, 2014

ΚΥΡΙΕ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΕΝΕΡΓΗΣΤΕ ΩΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ COMMISSION



ΚΥΡΙΕ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΕΝΕΡΓΗΣΤΕ ΩΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ COMMISSION
(Στάλθηκε στα Αγγλικά)

Γράφει ο                                    
Νίκος Αναγνωστάτος     
                                                                                Κηφισιά, 6 Νοεμβρίου 2014
Προς τον
κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, Πρόεδρο της Commission
Βρυξέλλες

Αξιότιμε κ.Πρόεδρε της Commision,
Αγαπητέ κ.Γιούνκερ,

Τα συγχαρητήριά μου κατ’ αρχήν για την εκλογή σας στο τόσο σημαντικό και καθοριστικό για την Ε.Ε. αξίωμα του Προέδρου  της Commission και σας εύχομαι καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας. Δύσκολο γιατί η Ε.Ε. έχει σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσει και ακόμη το κάθε κράτος μέλος σκέπτεται και ενεργεί σύμφωνα με το δικό του στενό συμφέρον, ως να μην υπάρχει απόφαση και σύμβαση Ενωμένης Ευρώπης, οπότε τα προβλήματα είναι, ή πρέπει να είναι, κοινά και οι αποφάσεις και ενέργειες να είναι από κοινού. Είμαι βέβαιος ότι θα επιτύχετε διότι, από όσο μπορώ να σας κρίνω από την μακρόχρονη πολιτική σας διαδρομή, την οποία έχω παρακολουθήσει, είστε αποφασισμένος να εφαρμόσετε τους λόγους και τις σκοπιμότητες για τους οποίος ιδρύθηκε  η Ε.Ε., με βάση τους οποίους συντάχθηκαν οι Συνθήκες για την Ε.Ε. και για τη λειτουργία της Ε.Ε. Συμβάσεις οι οποίες εν πολλοίς τελούν σε αδράνεια και ήρθε η ώρα, ελπίζουμε, να αρχίσει η εφαρμογή τους με τη δική σας δυναμική πρωτοβουλία, που άλλωστε είναι μέρος των καθηκόντων σας.

Η Ε.Ε. επομένως περιμένει πολλά από εσάς, καθώς και εμείς στην Ελλάδα προσδοκούμε την στήριξή σας να ξεπεράσουμε τις δύσκολες στιγμές που περνάμε και για τις οποίες δεν είμαστε οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι. Ξέρουμε ότι μας αγαπάτε όπως σας αγαπάμε και εμείς, διότι έχετε εκτιμήσει την τόσο σημαντική μας προσφορά στην ανθρωπότητα με το πολιτισμό μας, τη φιλοσοφία. την δημοκρατία και τις τέχνες ακόμη. 

Για την οικονομική εκτροπή μας είμαστε ασφαλώς υπεύθυνοι και είχαμε υποχρέωση να την αποκαταστήσουμε. Μόνο που η συνταγή την οποία μας επιβάλατε ως Commission, ΕΚΤ και με τη σύμπραξη του ΔΝΤ, ήταν υπερβολική, ως να δινόταν υπερβολική δόση φαρμάκου σε έναν ασθενή για να θεραπευθεί συντομότερα με κίνδυνο να αποθάνει. Εμείς βέβαια κατορθώσαμε να επιβιώσουμε αλλά χωρίς να αποφύγουμε τις συνέπειες της υπερβολικής δόσης του φαρμάκου που μας χορηγήσατε και φοβάμαι εξακολουθείτε να μας ζητάτε.

Συνέπειες της αυστηρής αυτής πολιτικής είναι ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι με τις οικογένειές τους να επιβιώνουν με τα συσσίτια της εκκλησίας και των Δήμων, εκατοντάδες επιχειρήσεις πτώχευσαν ή έκλεισαν, χωρίς να εκλείψει ο κίνδυνος να κλείσουν και οι υπόλοιπες. Πετύχαμε όμως πρωτογενές πλεόνασμα με τις αιματηρές αυτές προσπάθειες και πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να χαλαρώσουν τα σκληρά και απάνθρωπα μέτρα για να μην διαλυθούμε τελείως ως κοινωνία και ως κράτος. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι συμφωνείτε μαζί μας και θα μας προστατεύσετε.

Το πρώτο που είναι αδήριτη ανάγκη να γίνει, είναι να μην χρησιμοποιούμε τα αιματηρά αυτά πλεονάσματα να χρησιμοποιηθούν για πληρωμή τόκων ή χρεολυσίων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανακάμψουμε, να μπορέσουμε έτσι να πετύχουμε υγιή πλεονάσματα και να μπορέσουμε να ξεπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας.  Χρειάζεται επομένως να παγώσουν οι υποχρεώσεις μας για μια πενταετία τουλάχιστον, με ένα χαμηλό επιτόκιο και τούτο μπορείτε να το πετύχετε πείθοντας για την αναγκαιότητα την ΕΚΤ, ακόμη και το ΔΝΤ. 

Η επόμενη στήριξή σας τον Δεκέμβριο που θα συζητηθεί η διαχειρησιμότητα του χρέους μας στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, αφού γίνει προσπάθεια κάποιου κουρέματος και αποτύχει, να επιμηκυνθεί το χρέος για 50 ή καλλίτερα για 70 χρόνια με επιτόκιο αυτό που η ΕΚΤ χρεώνει τις εθνικές Τράπεζες. Αυτά ως προς τα οικονομικά.

Εκτός από τα οικονομικά, δυστυχώς έχουμε και εθνικά θέματα με τους «παράλογους», για να το πούμε ευγενικά, γειτόνους μας:
-Έχουμε την Αλβανία, η οποία επιβίωσε χάριν των χρημάτων των μεταναστών που εισήλθαν λαθραία στη χώρα μας και τώρα που δεν πεινάνε πλέον, μας κάνουν τους καμπόσους και η Ε.Ε. σφυρίζει αδιάφορα αντί να τους τρίξετε τα δόντια. Προσδοκούμε να το κάνετε εσείς.
-Έχουμε τα Σκόπια που ζήλωσαν την δόξα της Μακεδονίας μας και ονειρεύτηκαν ότι μπορούν να λέγονται Μακεδόνες, αυτοί που ήρθαν στην περιοχή ως Σλάβοι χίλια χρόνια μετά τον Μέγα Αλέξανδρο και την δυνατή Μακεδονία και έχουμε πολλά κράτη μέλη της Ε.Ε. πρωτοστατούσας της Γερμανίας, να το συζητάνε και δεν τους κλείνετε αμέσως το στόμα και να πάψουν να παραλογίζονται. Προσδοκούμε να το κάνετε εσείς.
-Τέλος και σημαντικότερο, έχουμε την Τουρκία να μας κάνει τον κάργα, να προκαλούν καθημερινά στο Αιγαίο και τώρα ως αποκορύφωμα να αμφισβητούν την ΑΟΖ της Κύπρου με επικίνδυνες ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν ανάφλεξη στην ευαίσθητη αυτή περιοχή και η Ε.Ε. να μην παίρνει μια δυναμική θέση. Να βροντοφωνάξει στην Τουρκία ότι τα σύνορα της Ελλάδος και της Κύπρου είναι σύνορα της Ε.Ε. και ότι έχουν να κάνουν με σας και όχι με την Ελλάδα ή την Κύπρο. Προσδοκούμε να παρέμβετε δυναμικά ενεργοποιώντας και το άρθρο 42 της Συνθήκης για την Ε.Ε. για να σταματήσουν οι παληκαρισμοί αυτοί και τα πολιτικά παιχνίδια ορισμένων, ακόμη και μελών της Ε.Ε. 

Κύριε Γιούνκερ, επιβεβαιώστε τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του αξιώματός σας σε όσους δεν το έχουν αντιληφθεί μέχρι τώρα και εφαρμόστε όρους των Συνθηκών, με στόχο την ολοκλήρωση της ένωσης. Να είστε βέβαιος ότι θα εκτιμηθεί από όλους και θα μείνετε στην ιστορία ως ο πλέον δυναμικός και αποτελεσματικός Πρόεδρος της Commission.

Θα θεωρούσα ιδιαίτερη τιμή αν μου απαντούσατε στα πιο πάνω και προ πάντων να μου επισημάνετε πού είμαι λάθος ή υπερβολικός για να κάνω την αυτοκριτική μου και αυτοσυγκράτηση στο μέλλον.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση και αγάπη
Νίκος Αναγνωστάτος
        e-mail: nanagnostatos@gmail.com
thiakos.blogspot.com 

No comments:

Post a Comment