Tuesday, April 7, 2015

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΝΟΝΙΟ



  Έχουν όλοι συμφέρον να λειτουργήσουν από κοινού  
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΝΟΝΙΟ
Να επενεργήσει ως ελιξίριο της πολιτικής ζωής

          Γράφει ο                                                            Κηφισιά, 7η Απριλίου 2015
Νίκος Αναγνωστάτος

Η σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής που αποφάσισε η Βουλή, για τη διερεύνηση των λόγων και συνθηκών που περιήλθαμε στη δύνη του Μνημονίου, αν λειτουργήσει αντικειμενικά και σε βάθος, πέρα και πάνω από κομματικές σκοπιμότητες και επιδιώξεις, υπάρχει ελπίδα να επενεργήσει ως καθαρτήρια δύναμη για εξυγίανση της πολιτικής ζωής της χώρας μας. Τούτο διότι η οικονομική καχεξία, ως «δικαιολογία» να εμπλακούμε στα πλοκάμια του Μνημονίου, δημιούργησε μία κύστη, ένα απόστημα, έναν θύλακα δηλητηρίου που μολύνει σιγά σιγά όλον τον πολιτικό βίο και μεταλλάσουν την κοινωνία σε μορφή πρωτόγονης ζούγκλας, σε ένα τέρας που εκτρέφει την διαφθορά, την αναξιοκρατία, την δυσλειτουργία του κρατικού μηχανισμού και ένα αρρωστημένο κοινωνικό επίπεδο.
          Ασχέτως λοιπόν των λόγων και σκοπιμοτήτων που προτάθηκε η σύσταση της επιτροπής αυτής και ασχέτως των επιχειρημάτων που θα επικαλεστεί  το κάθε κόμμα, είτε για να στηρίξει ή να αντικρούσει τη σύσταση της επιτροπής, αλλά και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της, μπορεί και θα είναι ευχής έργο, να εξελιχθεί σε μια ιστορική στιγμή για τη χώρα μας, αν καταλήξει στο ξερίζωμα αυτού του καρκινώματος και επαλειφθεί το δηλητήριο που διαχέεται στην πολιτική ζωή. 
          Με δεδομένο λοιπόν ότι καταλήξαμε στο Μνημόνιο λόγω της οικονομικής κρίσης που κτύπησε και τη χώρα μας, έστω και ως «δικαιολογία», είναι αδήριτη ανάγκη να εντοπιστεί κατ’ αρχή, η γενεσιουργός αιτία εξ αιτίας της οποίας η παγκόσμια οικονομική κρίση έπληξε περισσότερο τη χώρα μας και στη συνέχεια αν με τα κατάλληλα οικονομικά μέτρα θα μπορούσαμε να αποφύγουμε την εμπλοκή μας στο Μνημόνιο, όπως το κατόρθωσαν άλλα κράτη της Ευρώπης, ακόμη και μέλη της Ευρωζώνης. Για να το πλησιάσουμε όμως πρέπει να πούμε μερικές αλήθειες, έστω και σκληρές.
          Μια πρώτη έρευνα, ενδέχεται να επιβεβαιώσει τη άποψη πολλών ότι ο οικονομικός κατήφορος ξεκίνησε στην δεκαετία του 80, όταν ο τότε Πρωθυπουργός, επιστήμονας στο είδος, εφάρμοσε το λαϊκισμό και τη δημαγωγία στο μέγιστο βαθμό, τάζοντας τα πάντα στους πάντες και παρέχοντας ανεξέλεγκτα αυξήσεις μισθών και κάθε είδους παροχές με δανεικά. Έτσι υπερχρέωσε τη χώρα, εκμεταλλευόμενος την μεγάλη πιστοληπτική μας δυνατότητα, υπερτριπλασίασε το δημόσιο χρέος σε μια εποχή κατά την οποία τα επιτόκια ήταν πολύ υψηλά, φθάνοντας ακόμη και πέραν το 20%, διογκώνοντας έτσι το δημόσιο χρέος αλματωδώς. Ενθάρρυνε αν δεν προκάλεσε, την ενοχοποίηση του κέρδους των υγιών επιχειρήσεων, κλείνοντας όλες τις τεράστιες βιομηχανίες (ΙΖΟΛΑ, ΠΙΤΣΟΣ, ΕΛΙΝΤΑ, ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΠΑΤΡΑΙΚΗ, ΧΡΩΠΕΙ κτλ κτλ κτλ) και κοινωνικοποιώντας άλλες με διοικήσεις κομματικούς εγκάθετους, τις οποίες υπερχρέωσαν και τις οδήγησαν στην απαξίωση και κατάρρευση. Υπήρξε, όπως πολλοί ισχυρίζονται, κρυφό σχέδιο διάλυσης του κράτους και της κοινωνίας, για λόγους που ενδέχεται η ιστορία να εντοπίσει. Η ταχεία υποβάθμιση της παιδείας, ως το ασφαλέστερο μέσο υποβάθμισης της κοινωνίας, επιβεβαιώνει την πρόθεση. Να μην αναφέρω άλλα στοιχεία, παρά να αναφερθώ μόνο στην συνέντευξη του κ.Αδαμάντιου Πεπελάση, στενού φίλου του τότε πρωθυπουργού, ο οποίος κατακεραυνώνει τον φίλο του για τις λανθασμένες πολιτικές του και τον αποκαθηλώνει πλήρως.   
          Η ολοκλήρωση αυτού του σχεδίου καταστροφής της οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας, όπως προσχεδιασμένα ισχυρίζονται μερικοί, ολοκληρώθηκε επί πρωθυπουργίας του υιού από τον Οκτώβριο του 2009. Όχι τόσο με το «λεφτά υπάρχουν», όσο τη συνεννόηση πριν τις εκλογές με το τότε πρόεδρο του ΔΝΤ, την επίσκεψή του στις ΗΠΑ μόλις πριν τις εκλογές, αλλά και αυτά που έκανε ή δεν έκανε και αυτά που είπε ως πρωθυπουργός. Τι άλλο μπορεί να χρειάζεται ο πρόεδρος του ΔΝΤ παρά πως εντάσσεται κανείς σε αυτό; Τι συνεννοήσεις χρειαζόταν να κάνει στις ΗΠΑ μόλις πριν τις εκλογές τις οποίες περίμενε να κερδίσει; Γιατί μεθοδεύτηκε η διόγκωση του ελλείμματος από κάτω του 10% στο πάνω του 15%, το οποίο είναι το όριο ένταξης στο ΔΝΤ, για κάτι που είναι σε εξέλιξη δικαστική έρευνα; Γιατί δεν πήρε όσο δάνειο χρειαζόταν το κράτος για όλο το έτος τουλάχιστον με σπρεντ μόνο 130 μονάδων που του παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση; Γιατί μιλούσε ότι κυβερνάει διεφθαρμένους και μιλούσε για «Τιτανικό» και πιστόλια στο τραπέζι; Γιατί περίμενε μέχρι τον Απρίλιο του 2010 όταν ήταν πλέον αδύνατο να βγούμε στις αγορές, για να αναγγείλει από το Καστελόριζο ότι προσφεύγουμε σε Μνημόνιο, ενώ για ένα τέτοιο γεγονός θα έπρεπε να βρίσκεται στο γραφείο του και να παριστάνει τον συντετριμμένο! Ο Αδαμάντιος Πεπελάσης στολίζει και αυτόν καταλλήλως.
          Είναι γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση επηρέασε τη χώρα μας μαζί με όλα τα κράτη της Ευρωζώνης τουλάχιστον, τα οποία όμως εν πολλοίς έλαβαν εγκαίρως μέτρα να αντιμετωπίσουν την κρίση πιο ήπια. Επομένως με στοιχειώδη μέριμνα μπορούσαμε να αποφύγουμε το Μνημόνιο, το οποίο υπογράφτηκε αδιάβαστο και ασφαλώς αδιαπραγμάτευτο. Πέραν αυτού το Μνημόνιο προέβλεπε τα δύο τρίτα για την κάλυψη του ελλείμματος να γινόταν με μείωση των δαπανών του δημοσίου και το άλλο τρίτο από φορολογία. Αντί αυτού και για να μη θιγεί η ιερή αγελάδα του δημοσίου, καταστρέψαμε τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος είναι αυτός που τροφοδοτεί το δημόσιο και έτσι έκλεισαν 280.000 επιχειρήσεις και δημιούργησαν 800.000 επιπλέον άνεργους και το πρόβλημα συνεχίζεται, με την εξαθλίωση των πολιτών και την αγορά νεκρή. Βέβαια το δεύτερο και ενδεχομένως το τρίτο Μνημόνιο, είναι αναγκαία και αναπόφευκτα, από τη στιγμή που έχουμε εγκλωβιστεί σε διαδικασία εποπτείας, και ελέγχου. Άρα η έρευνα δεν έχει νόημα να επεκταθεί πέραν του πρώτου Μνημονίου.
          Θα πρέπει να τονιστεί έντονα ότι είναι λάθος και άδικο τα σημαντικά πρωτοκλασάτα ειλικρινή στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και ο νυν πρόεδρός του, να προσπαθούν να απενοχοποιηθούν από ευθύνες που δεν τους ανήκουν, επιρρίπτοντας ευθύνες και σε άλλους και τούτο διότι κανένας από αυτούς δεν συμφώνησε στο αρχικό σκεπτικό και κανένας δεν ερωτήθηκε παρά την τελευταία στιγμή για την ψήφιση του Μνημονίου και κλπ σχετικών νόμων. Ποιος π.χ. τολμούσε ούτε καν να ερωτήσει τον πρωθυπουργό του 80 για όποια από τις αποφάσεις του, αλλά ούτε και στον νεότερο αφού τους έφερνε όλους προ τετελεσμένων γεγονότων; Ας ηρεμήσουν λοιπόν διότι κανένας τους δεν έχει ευθύνη και ας συμβάλουν να διερευνηθεί όλο το παρασκήνιο και οι εξωγενείς παράγοντες για το καλό της χώρας και των πολιτικών.
Το μεγαλύτερο ακόμη λάθος των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, είναι να αποδίδουν ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή, πιστεύοντας έτσι ότι μειώνουν τις τυχόν δικές τους ευθύνες, ευθύνες οι οποίες δεν τους ανήκουν όπως πιο πάνω αναλύθηκε. Η κυβέρνηση Καραμανλή ήταν μια από τις καλλίτερες, τις πλέον έντιμες, ειλικρινείς και αποτελεσματικές κατά τη γνώμη μου πάντοτε, της οποίας φορτώθηκαν να ξεπληρώσει τα δάνεια του παρελθόντος με το 90% των δανείων που έλαβε, όταν έσκασε στα χέρια της η παγκόσμια οικονομική κρίση, την οποία αντιμετώπισε μόνο με πάγωμα των μισθών και των συντάξεων, παρά τις κραυγές της αντιπολίτευσης και την άρνησή τους να συμπράξουν στη λήψη αναγκαίων ήπιων μέτρων για την πλήρη αντιμετώπιση της κρίσης. Μιας κυβέρνησης η οποία «σκόνταψε» στους λόγους του … μνημονίου, αν βρεθούν, και έπεσε. Ο Καραμανλής ήταν ο μόνος πρωθυπουργός που δήλωσε προεκλογικά λήψη μέτρων. Παρόλα αυτά παρέδωσε ανεργία 7,5%, δημόσιο χρέος 115% του ΑΕΠ, δημόσιο έλλειμμα κάτω του 10%, παρόλη την έντονη ανοδική του πορεία λόγω της παγκόσμιας κρίσης και σπρεντ για δανεισμό 130 μονάδων βάσης, δηλαδή 3,3%. Άλλωστε, έστω και αν δεν συμπεριλαμβάνεται η κυβέρνηση Καραμανλή στην έρευνα, πιστεύω ότι τα πιο πάνω θα λεχθούν και θα επιβεβαιωθούν.
          Είθε η εξεταστική επιτροπή να λειτουργήσει και να σταθεί πέραν και πάνω από κομματικές και άλλες σκοπιμότητες και όλοι μαζί από κοινού να ερευνήσουν τους πραγματικούς λόγους υπαγωγής μας στο Μνημόνιο, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα βρίσκονται εκτός Βουλής και κομμάτων τουλάχιστον. Εάν αυτό επιτευχθεί με την σύμπραξη όλων επαναλαμβάνω, το συμπέρασμα που θα προκύψει θα είναι φάρμακο για το ξερίζωμα του καρκινώματος που δηλητηριάζει την πολιτική και κοινωνική ζωή και θα επενεργήσει ως ελιξίριο για την επανάκτηση της αξιοπιστίας και σεβασμού των πολιτικών, κάτι που θα αποβεί προς όφελος της χώρας και των πολιτών, γιατί χρειαζόμαστε τους πολιτικούς έτσι κι αλλιώς. 
Νίκος Αναγνωστάτος                                                                                               e-mail: nanagnostatos@gmail.com
Thiakos.blogspot.com
Απρίλιος 9, 2015 08:37:30 AMMenu



Έχουν όλοι συμφέρον να λειτουργήσουν από κοινού 
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΝΟΝΙΟ
Να επενεργήσει ως ελιξίριο της πολιτικής ζωής

Γράφει ο Νίκος Αναγνωστάτος

Η σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής που αποφάσισε η Βουλή, για τη διερεύνηση των λόγων και συνθηκών που περιήλθαμε στη δύνη του Μνημονίου, αν λειτουργήσει αντικειμενικά και σε βάθος, πέρα και πάνω από κομματικές σκοπιμότητες και επιδιώξεις, υπάρχει ελπίδα να επενεργήσει ως καθαρτήρια δύναμη για εξυγίανση της πολιτικής ζωής της χώρας μας. Τούτο διότι η

Έχουν όλοι συμφέρον να λειτουργήσουν από κοινού
Γράφει ο
Νίκος Αναγνωστάτος
Η σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής που αποφάσισε η Βουλή, για τη διερεύνηση των λόγων και συνθηκών που περιήλθαμε στη δύνη του Μνημονίου, αν λειτουργήσει αντικειμενικά και σε βάθος, πέρα και πάνω από κομματικές σκοπιμότητες και επιδιώξεις, υπάρχει ελπίδα να επενεργήσει ως καθαρτήρια δύναμη για εξυγίανση της πολιτικής ζωής της χώρας μας. Τούτο διότι η οικονομική καχεξία, ως «δικαιολογία» να εμπλακούμε στα πλοκάμια του Μνημονίου, δημιούργησε μία κύστη, ένα απόστημα, έναν θύλακα δηλητηρίου που μολύνει σιγά σιγά όλον τον πολιτικό βίο και μεταλλάσουν την κοινωνία σε μορφή πρωτόγονης ζούγκλας, σε ένα τέρας που εκτρέφει την διαφθορά, την αναξιοκρατία, την δυσλειτουργία του κρατικού μηχανισμού και ένα αρρωστημένο κοινωνικό επίπεδο.

Ασχέτως λοιπόν των λόγων και σκοπιμοτήτων που προτάθηκε η σύσταση 

No comments:

Post a Comment