Sunday, May 31, 2015

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ



Λάθος οι εκλογές του Ιανουαρίου, λάθος η αμφισβήτηση Σαμαρά
Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
Ένας υπουργός του να μας πει τι πρότεινε για τα ίδια αποτελέσματα
χωρίς να δυσαρεστήσουν τον λαό και να τον παραδεχθούμε

          Γράφει ο                                               Κηφισιά, 31η Μαΐου 2015
Νίκος Αναγνωστάτος

Χωρίς να σχολιάσουμε το κυβερνητικό  έργο σε αυτό το στάδιο, ούτε τις «διαπραγματεύσεις» της κυβέρνησης, ούτε και αυτά που διαρρέουν, θα επικεντρωθούμε στα ενδοκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ως αξιωματική αντιπολίτευση έχει σημαντικό ρόλο να επιτελέσει και για το λόγο τούτο χρειάζεται εσωτερική ειρήνη και ενότητα. Χρειάζεται επομένως να εξετάσουμε τα δεδομένα με ήπιες εκφράσεις και σε χαμηλούς τόνους, ώστε να διαλευκανθεί αν καλώς ή κακώς αμφισβητείται ο Αντώνης Σαμαράς και αν πρέπει να παραιτηθεί ή όχι από πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
          Τον Ιούνιο του 2012 που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας η Ν.Δ. με την συμπαράσταση του ΠΑΣΟΚ, το πρώτο και σημαντικό πρόβλημα που είχαν να αντιμετωπίσουν, ήταν το δημοσιονομικό έλλειμμα το οποίο ανερχόταν στο 9,5%. Δηλαδή χρειαζόταν να μειωθούν οι δαπάνες του δημοσίου και να αυξηθούν τα έσοδα κατά περίπου 20 δις, για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός του κράτους. Έπρεπε δηλαδή να κατορθώσουμε να ζούμε με τα δικά μας έσοδα και όχι με δανεικά, όπως κάνει κάθε μυαλωμένος νοικοκύρης στην οικογένειά του.
          Ο αναγκαίος αυτός στόχος συνεπάγονταν σκληρά μέτρα που δημιουργούν δυσαρέσκειες, πόνους με τις αιματηρές περικοπές. Ήταν λοιπόν φυσικό ο κ.Σαμαράς, ως υπεύθυνος πρωθυπουργός, την κρίσιμη και δύσκολη αυτή χρονική περίοδο, να δημιουργήσει βαθιές δυσαρέσκειες, ακόμη και απογοητεύσεις στον ελληνικό λαό, με αποκορύφωμα τον ΕΝΦΙΑ. Κανείς, ακόμη και ο ίδιος ο κ.Σαμαράς, δεν ισχυρίζεται ότι όλα έγιναν χωρίς λάθη, αλλά αυτό δεν αλλάζει τις γενικές γραμμές και επιδιώξεις.
          Μετά από δυόμισι οδυνηρά και δύσκολα χρόνια, κατά τα οποία οι πολίτες υπέφεραν τα πάνδεινα, η κυβέρνηση πέτυχε όχι μόνο να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό αλλά να προκύψει και ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, βαίνοντες στο τέλος του περιβόητου Μνημονίου. Τούτο σημαίνει ότι είχαν δημιουργηθεί όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας, τη σταδιακή μείωση των φόρων και επιβαρύνσεων και την σταδιακή αύξηση των παροχών και ομαλοποίηση της κοινωνικής ζωής.
          Στη χρονική λοιπόν αυτή στιγμή, κατά την οποία η δικαιολογημένη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση του λαού, σε περίπτωση που γίνουν πρόωρες εκλογές, όπως και έγιναν, έστω εκβιαστικά, είναι φυσικό να τις χάσει η κυβέρνηση, ιδίως όταν η αντιπολίτευση υποσχόταν «καλύτερες μέρες». Δεν δόθηκε έτσι η ευκαιρία στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει την θητεία της, να αποδείξει ότι οι «ισχνές αγελάδες» έχουν περάσει και έρχονται οι «παχέες» και έτσι παρέμεινε ακέραια η δυσαρέσκεια του λαού. Φυσικό είναι λοιπόν να ξεσπάσει όλη η δυσαρέσκεια στον πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.
          Φυσικό λοιπόν μπορεί να είναι, είναι όμως δίκαιο και αντικειμενικό; Προ πάντων είναι πολιτικά ορθό στελέχη της Ν.Δ. να ζητούν την παραίτησή του, ακόμη και υπουργοί του; Όσο λάθος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ να εκβιάσει τις εκλογές, άλλο τόσο είναι λάθος, για να το πούμε ευγενικά, να ζητούν την παραίτηση του Σαμαρά, όταν ο ίδιος για να φέρει σε πέρας το έργο του, απεμπόλησε κάθε προσωπική και οικογενειακή ζωή, αγνοώντας ακόμη και την υγεία του, για να πετύχει την έξοδο της χώρας από την δίνη της οικονομικής καταιγίδας που βρισκόταν.
Όταν μάλιστα ο «ψόγος» αυτός προέρχεται από υπουργούς της κυβέρνησής του, οι οποίοι συνέβαλαν τόσο στην επιτυχία της οικονομικής ισορροπίας, αλλά όσο και στη δημιουργία της δυσαρέσκειας του κόσμου, τότε αν κάποιος υπουργός είχε εισηγηθεί κάτι διαφορετικό που θα απέφερε τα ίδια οικονομικά αποτελέσματα χωρίς να δημιουργήσει δυσαρέσκεια στους πολίτες, είναι υποχρεωμένος να μας το πει για να τον δικαιολογήσουμε και θα είμαστε μαζί του. Αν όμως η απάντηση είναι όχι, τότε για τη δική του πολιτική εντιμότητα και αξιοπρέπεια είναι καλλίτερα να σιωπά αν όχι να επαινεί τον Σαμαρά. Είναι από τις στιγμές που η σιωπή είναι χρυσός.
Ας ασχοληθούν όλοι με ειλικρίνεια και θέληση, στο να εντοπιστούν τυχόν συμπληρωματικοί λόγοι που χάθηκαν οι εκλογές, τυχόν λάθη τα οποία μπορούσαν να αποφευχθούν, για τα οποία ασφαλώς και ευθύνονται όλοι στην κυβέρνηση, καθώς και να χαράξουν μια νέα πολιτική στρατηγική και πρόγραμμα ανάκαμψης για το μέλλον, χωρίς εσωστρέφεια και ύστερες σκέψεις και όλα θα πάνε καλά και για τους ίδιους.
          Νίκος Αναγνωστάτος                                                                                                  e-mail: nanagnostatos@gmail.com
Thiakos.blogspot.com

Λόγια-Σταράτα



Γράφει ο Νίκος Αναγνωστάτος

Χωρίς να σχολιάσουμε το κυβερνητικό έργο σε αυτό το στάδιο, ούτε τις «διαπραγματεύσεις» της κυβέρνησης, ούτε και αυτά που διαρρέουν, θα επικεντρωθούμε στα ενδοκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ως αξιωματική αντιπολίτευση έχει σημαντικό ρόλο να επιτελέσει και για το λόγο τούτο χρειάζεται εσωτερική ειρήνη και ενότητα. Χρειάζεται επομένως να εξετάσουμε τα δεδομένα με ήπιες εκφράσεις και σε χαμηλούς τόνους, ώστε να διαλευκανθεί αν καλώς ή κακώς αμφισβητείται ο Αντώνης Σαμαράς και αν πρέπει να παραιτηθεί ή όχι από πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Λάθος οι εκλογές του Ιανουαρίου, λάθος η αμφισβήτηση Σαμαρά
Γράφει ο
Νίκος Αναγνωστάτος
Χωρίς να σχολιάσουμε το κυβερνητικό  έργο σε αυτό το στάδιο, ούτε τις «διαπραγματεύσεις» της κυβέρνησης, ούτε και αυτά που διαρρέουν, θα επικεντρωθούμε στα ενδοκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ως αξιωματική αντιπολίτευση έχει σημαντικό ρόλο να επιτελέσει και για το λόγο τούτο χρειάζεται εσωτερική ειρήνη και ενότητα. Χρειάζεται επομένως να εξετάσουμε τα δεδομένα με ήπιες εκφράσεις και σε χαμηλούς τόνους, ώστε να διαλευκανθεί αν καλώς ή κακώς αμφισβητείται ο Αντώνης Σαμαράς και αν πρέπει να παραιτηθεί ή όχι από πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

No comments:

Post a Comment