Wednesday, February 29, 2012

Ονόμασαν τη μέγγενη, σωτηρία

 
 Ονόμασαν τη μέγγενη, σωτηρία
Γράφει ο
Νίκος Αναγνωστάτος
Χαμόγελα και χαρούλες από τους κυβερνώντες μας, για τη νέα και πολλαπλή «σωτηρία» της χώρας μας. Οι ιθύνοντες της Ευρωζώνης, μετά από μία μαραθώνια προσπάθεια, αποφάσισαν να σφίξουν ακόμη περισσότερο τη βίδα της μέγγενης στην οποία μας έχουν βάλει τα δύο τελευταία χρόνια και εμείς χαιρόμαστε! Μαζοχισμό θα τον χαρακτήριζε ο Φρόϋδ. 

Επί τουρκοκρατίας θα λέγανε «σφάξε με Αγά μου ν’ αγιάσω». Εμείς τι να πούμε; Ότι τρελαθήκαμε ή ότι παγιδευτήκαμε; Ό,τι και να πούμε ένα είναι γεγονός. Ότι η δήθεν σωτηρία μας, δεν είναι τίποτε περισσότερο από ακόμη χειρότερες μέρες. Η ύφεση να βαθαίνει, κλείσιμο ακόμη 60.000 επιχειρήσεων μέσα στο 2012 και με 240.000 επί πλέον ανέργους, με αύξηση των συσσιτίων αλλά και των αυτοκτονιών. Πλήρης εξαθλίωση και απελπισία! Και εμείς χαιρόμαστε ότι «σωθήκαμε»! Σωθήκαμε από τι; Από τη χρεοκοπία λέει. Μας έχουν τρομοκρατήσει με τη χρεοκοπία, με φανταστικές και υπέρμετρες υποθέσεις. 

Ακούς ακόμη και από επίσημα χείλη, ως επιχείρημα για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία,  για να μην αγοράσουν φθηνά αυτοί που έβγαλαν έξω τα Ευρώ τους., Τι αστείο και περίεργο επιχείρημα, αν όχι άθλιο, ωσάν να μη θέλουμε να έρθουν Ευρώ στην Ελλάδα, από οποιονδήποτε, θυμίζοντας εκείνον που θα έκοβε το πουλί του για να εκδικηθεί τη γυναίκα του! Τέτοια αβελτηρία από αυτούς που περιμένουμε να μας σώσουν! 

Έχει κανείς ακούσει για την Ισλανδία; Ξέρουμε πώς αντιμετώπισε το κατά πολύ αναλογικά μεγαλύτερο χρέος από μας και σε τι κατάσταση βρίσκεται τώρα; Διέγραψε όλο το χρέος της, ακόμη και εκείνο των νοικοκυριών και με σύνεση και σωστό προγραμματισμό, σήμερα έχει οικονομική ανάπτυξη. Ακόμη και οι φοβερές «αγορές», αναβάθμισαν την οικονομία τους. Τι δεν είχαν οι Ισλανδοί; Μα, την Τρόικα και τους «φίλους-εταίρους» που έχουμε εμείς και έτσι σώθηκαν ουσιαστικά. 

Μπορεί κάποιος σοφός οικονομολόγος ή πολιτικός να μας εξηγήσει πώς συρρικνώνοντας την αγοραστική δύναμη των πολιτών, άρα περιορίζοντας την κατανάλωση, θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους, ώστε να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα; Και ένας πρωτοετής των οικονομικών, όπως λέμε σε τέτοιες ανόητες περιπτώσεις, γνωρίζει ότι το πετσόκομμα των μισθών και συντάξεων, το κλείσιμο των επιχειρήσεων και η αύξηση της ανεργίας, με ούτε ίχνος αναπτυξιακής προοπτικής, θα βαθύνει η ύφεση, θα μειωθούν τα έσοδα και θα αυξηθεί το έλλειμμα. 

Τότε γιατί μας ταλαιπωρούν οι «φίλοι-εταίροι» μας και εμείς χαιρόμαστε; Τι επιδιώκουν οι άφιλοι δυνατοί της Ευρωζώνης, είναι ολοφάνερο. Έστω και αν δεχθούμε, με όλη την επιείκεια και αφέλεια που μας διακρίνει, ότι δεν αποβλέπουν στη καταλήστευση των χρυσαφικών μας, τουλάχιστον θα επιτύχουν την αντικατάσταση των ομολόγων μας που κατέχουν χωρίς καμιά εγγύηση και υπό τον απόλυτο νομικό έλεγχό μας, με νέα εγγυημένα και χωρίς δυνατότητα να τα ελέγξουμε παντελώς. Κάτι που δεν θα μπορούσαν να το πετύχουν αν πτωχεύαμε και θα έχαναν τα χρήματά τους, έστω και αν είχαν εν πολλοίς ξεφορτωθεί πολλά από αυτά. Απλά μας τρομοκράτησαν και εμείς υποκύψαμε. Το γιατί εμείς χαιρόμαστε που μας «έσωσαν» με αυτόν τον τρόπο, ενδεχομένως να χρειάζεται ψυχιατρική ανάλυση, παράλληλα με αβελτηρία αναμεμειγμένη με δειλία και φοβία. 

Έστω και αν δεχθούμε, για την οικονομία της συζήτησης, ότι η συρρίκνωση μισθών, συντάξεων και εξόδων του κράτους, αποβλέπει στην μείωση των ελλειμμάτων, η μείωση των μισθών του ιδιωτικού τομέα σε τι συνεισφέρει; Σε τι ωφελεί την οικονομία; Αντιθέτως συμβάλει στην περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας. Είναι αστείο, αν όχι άθλιο πρόσχημα, ότι βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα, όταν οι επιχειρήσεις κλείνουν από έλλειψη ζήτησης προϊόντων και απολύουν εργαζομένους και όχι λόγω των μισθών τους. Φαίνεται ότι έπεσαν οι μάσκες και θέλουν πλήρη αποστέωση των Ελλήνων, ίσως για φθηνό εργατικό στις Α.Ε.Ζ. που ονειρεύονται.. 

Αν κάποιος έχει άσσο στο μανίκι του, ας μας το πει να ησυχάσουμε! Μέχρι τότε ανησυχούμε και ανησυχούμε πολύ για το μέλλον το δικό μας και της χώρας μας.  

info@elvian.gr   

http://thiakos.blogspot.com/2012/02/blog-post_24.html

No comments:

Post a Comment