Tuesday, April 17, 2012

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ++


Κηφισιά, 17 Απριλίου 2012             
ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Γράφει ο                                                                                                                                             Νίκος Αναγνωστάτος
Η διέξοδος από το βάραθρο που μας έριξαν τα τελευταία χρόνια οι «φωστήρες» της αλλαγής, είναι η ανάπτυξη, όπως όλοι συμφωνούν. Ο τρόπος με τον οποίο θα επιτύχουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας για να επέλθει ανάπτυξη, είναι το ζητούμενο. Οι προϋποθέσεις αυτές της οικονομίας, για να υπάρξει ελπίδα ανάπτυξης, είναι σε γενικές γραμμές τρεις. Η πρώτη είναι η εξάλειψη της γραφειοκρατίας, η οποία επενεργεί ως τροχοπέδη και ανάσχεση κάθε καλής προσπάθειας για επένδυση. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του επενδυτή στο ελληνικό κράτος, κάτι που έχει τελείως καταρρεύσει και θα πρέπει να βρεθεί ξεκάθαρος και πειστικός τρόπος εμπιστοσύνης ότι δεν αλλάζει κάθε τρεις και λίγο, με αυξήσεις φορολογίας, έκτακτες εισφορές κ.τ.τ.
Μια τρίτη παράμετρος, εξ ίσου σοβαρή που πρέπει να επαλειφθεί, είναι η καχύποπτη και εν πολλοίς φοβική σχέση του επενδυτή με τη δημόσια διοίκηση. Μια συνέπεια της γραφειοκρατίας, η οποία πέραν των δυσκολιών και εμποδίων που δημιουργεί, εκτρέφει μικρούς και μεγάλους δυνάστες πάσης μορφής και έντασης. Δυνάστες που χρησιμοποιούν την «εξουσία» που τους παρέχει η γραφειοκρατία και η πολυνομία, για να ταλαιπωρούν, ή ακόμη και να εξουθενώνουν, για να μην πούμε εκβιάζουν, τον επενδυτή, για δικούς τους πάντα σκοπούς και λόγους..
Θύμα μιας τέτοιας κατάχρηση εξουσίας υπήρξε και ο υπογράφων, από μικρούς και μεγάλους δυνάστες του Υπουργείου Ανάπτυξης, όταν έκανα το λάθος να επενδύσω στη χώρα μας και μάλιστα με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Μια προσπάθεια που ξεκίνησα και τελείωσα τελείως μόνος μου, χωρίς τη σύμπραξη ειδικών μελετητών οι οποίοι γνωρίζουν τον τρόπο να ... ξεπερνούν τα εμπόδια
Αφού κατόρθωσα με επιμονή και πείσμα να ξεπεράσω όλα τα εμπόδια και δυσκολίες της γραφειοκρατίας, κυρίως της τ.Νομαρχίας Βοιωτίας, ολοκλήρωσα την εγκατάσταση μονάδας ανακύκλωσης στα Οινόφυτα, αξίας 2,6 εκ. Ευρώ. Όταν η επένδυση είχε ολοκληρωθεί και το εργοστάσιο λειτουργούσε κανονικά και επιτυχώς για τρία χρόνια ήδη, κάποιοι μανδαρίνοι του υπουργείου, με την σύμπραξη του τότε Δ/ντή του υπουργού Ν.Πευκιανάκη, γνωστού και φίλου πίστευα, από τα μαθητικά του χρόνια στην Κηφισιά, και υπουργό τον αδιάφορο, αν όχι συναινούντα  Κ.Χατζηδάκη, αποφάσισαν παράτυπα, παράνομα και τελείως απαράδεκτα, να απεντάξουν την επένδυση από την καθορισμένη επιδότηση. Έτσι απλά, έτσι εγκληματικά, κατά εξόφθαλμη παράβαση καθήκοντος, οι οποίοι και θα λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στην οποία προσφύγαμε, παράλληλα με το Σ.τ.Ε., αντιλήφθηκε το »λάθος» των προηγουμένων και φοβούμενοι ίσως ενδεχόμενη συμμετοχή τους στην ποινική δίωξη, ανακάλεσαν την απένταξη μεν, αποποιήθηκαν δε την υπόλοιπη επιδότηση, προφανώς λόγω ελλείψεως χρημάτων. Η προσδοκία είναι να επαλειφθεί η παθογένεια αυτή  της δημόσιας διοίκησης, με την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και την αυστηρή εποπτεία και επιτήρηση της πολιτικής ηγεσίας.
Λόγω χώρου, ανάλυση για πλήρη εξάλειψη της γραφειοκρατίας και τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης των επενδυτών, θα τεκμηριωθεί πλήρως στο επόμενο σημείωμά μας.
Αυτό που μπορούμε να τονίσουμε στο σημείωμα τούτο, είναι οι δύο τομείς που πρέπει και μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία και να έρθουν στο προ Ανδρέα επίπεδο. Σε ένα αυτάρκες για την εγχώρια ζήτηση επίπεδο. Οι δύο αυτοί τομείς, μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα διότι δεν χρειάζονται μεγάλα κεφάλαια, ούτε εξειδικευμένη τεχνογνωσία, παρά απόφαση, θέληση και συμπαράσταση της Πολιτείας. Η οικονομική κρίση εμπλουτίζει και δυναμώνει τη θέληση των νέων μας, οι οποίοι με σύγχρονα μέσα και αναβαθμισμένους τρόπους και συνθήκες, μπορούν να συνδράμουν στην πολυπόθητη ανάπτυξη και στην επίλυση των δικών τους οικονομικών προβλημάτων.
Τα υπόλοιπα στο επόμενο σημείωμα.
Νίκος Αναγνωστάτος                                                                                                                        e-mail: info@elvian.gr

ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Απριλίου 18, 2012
Γράφει ο​​​​​​​​​​​​ Νίκος Αναγνωστάτος

Προϋποθέσεις ανάπτυξης και εξυγίανση δημόσιας διοίκησης


Bookmark and Share

Αποτελέσματα αναζήτησης για:

" ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΤΟΣ "  ( 97 )

Σύνθετη αναζήτηση






No comments:

Post a Comment