Tuesday, December 25, 2012

ΑΔΗΡΙΤΗ ΑΝΑΓΚΗ ΒΕΝΤΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΨΗΦΙΣΘΕΝΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ



ΑΔΗΡΙΤΗ ΑΝΑΓΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΨΗΦΙΣΘΕΝΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ  
Για να αντέξει η κοινωνία, να ανασάνει και να δικαιωθεί η Κυβέρνηση

                        Γράφει ο
            Νίκος Αναγνωστάτος                                    Κηφισιά, 25 Δεκεμβρίου 2012

            ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους και ας ευχηθούμε  ο καινούργιος χρόνος ας γίνει η απαρχή μιας επανεκκίνησης της οικονομίας μας, για να γλυκάνει τον πόνο των οικονομικών προβλημάτων των συμπατριωτών μας. Είθε! Αλλά «συν Αθηνά και χείρα κίνει»! 
«Δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα», λένε και ξαναλένε ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών. Αυτό δα έλλειπε! Δεν έχουν αντιληφθεί ότι το θέμα δεν είναι αν θα χρειαστούν και άλλα μέτρα, αλλά πως θα μειωθούν τα ψηφισθέντα. Διότι η κοινωνία δεν θα μπορέσει να τα αντέξει και ασφαλώς δεν πρόκειται να εισπραχθούν τα αναμενόμενα. Όταν κάθε μέρα μπαίνουν 68 λουκέτα, 3 κάθε ώρα, με τις επακολουθείσες απολύσεις εργαζομένων, κατά την ανάρτηση του e-nikos. Όταν έχουμε ήδη περισσότερους από 3.000 αυτοκτονίες και όλα αυτά πριν εφαρμοστούν τα νέα σκληρότερα μέτρα, είναι εύκολο να υποθέσει κανείς τι θα συμβεί το 2013 με τα νέα αυτά οδυνηρότερα μέτρα.
             Σε μια ήδη εξαθλιωμένη κοινωνία και με την ύφεση να βαθαίνει, είναι αδιανόητο ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Όταν δεν υπάρχει αγοραστική δυνατότητα των πολιτών, σε ποια αγορά θα στηριχθεί ο επενδυτής! Είναι αδύνατο λοιπόν να μιλάμε για ανάπτυξη και συγχρόνως να επιβάλουμε εισπρακτικά μέτρα, τα οποία μειώνουν μέχρι εξαφάνισης της αγοράς.
            Οι φίλτατοι εταίροι μας, δηλαδή η κ.Μέρκελ, η οποία αναγνωρίζει τις θυσίες του ελληνικού λαού και η οποία πρόσφατα είπε ότι «σε όλη μου τη ζωή ποτέ δεν είχα σκεφτεί τόσο πολύ για την Ελλάδα», θέλουμε να πιστεύουμε ότι η πολλή της σκέψη για την Ελλάδα, δεν οδηγεί στην καταστροφή της, αλλά στη βοήθεια να ξεπεράσουμε την κρίση. Επομένως αν αντιληφθεί ότι τα μέτρα που μας έχει επιβάλει δεν οδηγούν σε καμιά βελτίωση αλλά στην χειροτέρευση, είναι βέβαιο ότι θα συναινέσει στη βελτίωση εκείνων των μέτρων των οποίων η απάλειψη θα συμβάλει στην βελτίωση του οικονομικού κλίματος και η όποια απώλεια εσόδων από την απάλειψή τους, θα αναπληρωθεί και με το παραπάνω, από τα έσοδα που θα προκύψουν με τη βελτίωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών σε πρώτο στάδιο τουλάχιστον, ακόμη και για το όφελος της Γερμανίας, μια και οι Έλληνες καταναλώνουν πολλά γερμανικά προϊόντα.
            Αν π.χ. καταργηθεί το «χαράτσι» στα ακίνητα, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε τονίσει, θα κινηθεί μια μεγάλη αγορά επαγγελμάτων και επιχειρήσεων και θα μειωθεί σημαντικά η ανεργία. Αν μειωθεί επίσης το ΦΠΑ γενικά και όχι μόνο στην εστίαση, θα εισπραχθούν περισσότερα, διότι θα εξασθενίσει το κίνητρο αποφυγής έκδοσης τιμολογίου ή απόδειξης. Η μεγάλη αυτή αύξηση του ΦΠΑ ήταν εσφαλμένη απόφαση και μάλλον κίνηση απελπισίας.
            Υπάρχουν και άλλα μέτρα τα οποία μπορούν και πρέπει να χαλαρώσουν, για στοιχειώδη αναγνώριση των οδυνηρών επιπτώσεων στην κοινωνία και συμπαράσταση στον ελληνικό λαό που υποφέρει. Η τυχόν (θεωρητική) απώλεια εσόδων από τέτοιου είδους χαλάρωση μέτρων, άνετα μπορούν να αναπληρωθούν από περεταίρω περικοπές δαπανών του Δημοσίου, όπως τις επισημάναμε σε προηγούμενα σημειώματά μας. Είναι αδιανόητο π.χ. οι υπάλληλοι της Βουλής να αμείβονται καλύτερα από τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους και από ό,τι φαίνεται υπάρχουν και αυτοί του υπουργείου οικονομικών, προς τους οποίους εξισώνεται ο μισθός των υπαλλήλων της Βουλής. Είναι τουλάχιστον εξοργιστικό οι εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ να απαιτούν να αμείβονται καλύτερα των υπολοίπων υπαλλήλων του στενού, όπως τον λέμε, δημόσιου τομέα. Είναι δυνατό το προσωπικό των ΕΛ.ΠΕ. (Ελληνικά Πετρέλαια), να παίρνουν 17,8 μηνιάτικα τον χρόνο, ενώ εργάζονται μόνο 38 ώρες εβδομαδιαίως και 197 μέρες τον χρόνο και ακόμη κάλυψη δαπανών για 6-ήμερη εκδρομή ετησίως και μερικά ακόμη προνόμια; Αυτό δεν είναι σκάνδαλο, είναι ντροπή! Πρέπει αμέσως να εξισωθούν με τους υπόλοιπους. Αξιόλογες προτάσεις για δραστικές περικοπές πλείστων όσων περιπτώσεων του Δημοσίου, αναφέρει λεπτομερώς ο τ.υπουργός και βουλευτής Πέτρος Δούκας, σε πρόσφατο άρθρο του με τίτλο Get Greece Back to Work. 90+ προτάσεις για ένα ελληνικό  NEW DEAL”. Θα είναι πολύ χρήσιμο να μελετηθεί από την Κυβέρνηση. Τα κροκοδείλια δάκρυα πολλών για να μην απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι, όταν κάθε μέρα απολύονται  1.000 άτομα στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος τρέφει όλο το Δημόσιο, χωρίς να ιδρώνει το αυτί  κανενός, πρέπει να εκλείψουν.
            Αν όλες αυτές οι παράλογες και περιττές δαπάνες του Δημοσίου περισταλούν, η Κυβέρνηση θα έχει σημαντικές δυνατότητες ενίσχυσης των ανήμπορων, των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων και δυνατότητα επανεκκίνησης της οικονομίας. Όλα τα πιο πάνω και άλλα που έχουν αναφερθεί σε προηγούμενα σημειώματα και κυρίως αυτά των προτάσεων του κ.Π.Δούκα, πρέπει να εφαρμοστούν ΑΜΕΣΩΣ, ύστερα από μία απ’ ευθείας συνεννόηση με την κ.Μέρκελ, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να εφαρμοστούν όλα τα ψηφισθέντα μέτρα. Αυτό θα συμβάλει στην δικαίωση της Κυβέρνησης και στην περεταίρω στήριξή της από τον ελληνικό λαό.
            Νίκος Αναγνωστάτος                                                                                                                        e-mail: nanagnostatos@gmail.com  

Ιστολόγιο με νέα, συζήτηση και προβληματισμό... Στείλετε τις αναρτήσεις σας στο: logiastarata@gmail.com

ΑΔΗΡΙΤΗ ΑΝΑΓΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΨΗΦΙΣΘΕΝΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Για να αντέξει η κοινωνία, να ανασάνει και να δικαιωθεί η Κυβέρνηση
Γράφει ο Νίκος Αναγνωστάτος

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους και ας ευχηθούμε ο καινούργιος χρόνος ας γίνει η απαρχή μιας επανεκκίνησης της οικονομίας μας, για να γλυκάνει τον πόνο των οικονομικών προβλημάτων των συμπατριωτών μας. Είθε! Αλλά «συν Αθηνά και χείρα κίνει»!

Αδήριτη ανάγκη βελτίωσης των ψηφισθέντων μέτρων

Added by Freepen on 07/01/2013.

Του Νίκου Αναγνωστάτου. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους και ας ευχηθούμε  ο καινούργιος χρόνος ας γίνει η απαρχή μιας επανεκκίνησης της οικονομίας μας, για να γλυκάνει τον πόνο των οικονομικών προβλημάτων των συμπατριωτών μας. Είθε! Αλλά «συν Αθηνά και χείρα κίνει»!
του Νίκου Αναγνωστάτου
«Δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα»,λένε και ξαναλένε ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών. Αυτό δα έλλειπε! Δεν έχουν αντιληφθεί ότι το θέμα δεν είναι αν θα χρειαστούν και άλλα μέτρα, αλλά πως θα μειωθούν τα ψηφισθέντα. Διότι η κοινωνία δεν θα μπορέσει να τα αντέξει και ασφαλώς δεν πρόκειται να εισπραχθούντα αναμενόμενα. Όταν κάθε μέρα μπαίνουν 68 λουκέτα, 3 κάθε ώρα
           

No comments:

Post a Comment