Tuesday, March 26, 2013

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ



ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Η αξιοπρέπεια και η παλληκαριά όμως είναι αυταξίες από μόνες τους

            Γράφει ο                                                         Κηφισιά, 26 Μαρτίου 2013
            Νίκος Αναγνωστάτος

            Η λαϊκή ρήση λέει πως «όταν μαλώνουν στο βάλτο τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια». Έτσι παρομοιάζεται η κατάσταση στην Κύπρο. Αν δεχθούμε την Κύπρο ως βατράχι, τότε είναι ίσως το μόνο βατράχι που αντέδρασε δυναμικά απέναντι στα βουβάλια. Τούτο είναι αξιοπρόσεκτο, ασχέτως του τελικού αποτελέσματος.  Η αξιοπρέπεια και η παλληκαριά είναι αυταξίες από μόνες τους. Ένα πιο σημαντικό σχόλιο είναι όταν ένα από τα βουβάλια είναι η Ε.Ε., δηλαδή η Γερμανία με εργαλείο την Ε.Κ.Τ., τούτο σημαίνει πως το βουβάλι αυτό συνεταιρίζεται στενά, σε μια ενωμένη μορφή με το βατράχι, ως παγίδα για να το συντρίψει όταν αποφασίσει για τους δικούς του λόγους, αφού πρώτα το απομυζήσει και μετά το πετάξει σαν στημένη λεμονόκουπα, έστω και χωρίς δεύτερο βουβάλι για μάλωμα. Εκτός και αν υπάρχει κρυφό δεύτερο βουβάλι για το οποίο ενεργεί το πρώτο!
              Βέβαια αυτό το βροντερό ΟΧΙ έγινε ερασιτεχνικά και τελείως απροετοίμαστα. Όταν ο Μεταξάς είπε εκείνο το τεράστιο ΟΧΙ, είχε ήδη προετοιμάσει την Ελλάδα για πόλεμο, με έναν μυστικό και αποτελεσματικό τρόπο, μετατρέποντας το βατράχι σε λιοντάρι, κατατροπώνοντας τον υποτιθέμενο παντοδύναμο εισβολέα, καταπλήσσοντας τον κόσμο όλον. Αν η εναλλακτική λύση την οποία η ηγεσία της Κύπρου είχε κατά νού ήταν η Ρωσία, θα έπρεπε να είχε μια ολοκληρωμένη συμφωνία μαζί της, σταθμίζοντας το εύρος των απαιτούμενων παραχωρήσεων, έτσι ώστε η αντίδραση να είχε περιεχόμενο. Η αρχική απόφαση του Γιουρογκρούπ ήταν και ερασιτεχνική από την πλευρά του Προέδρου της Κύπρου τουλάχιστον, διότι η άλλη πλευρά ίσως να απέβλεπε και στην ταπείνωση της Κύπρου, διότι δεν θα έπρεπε ποτέ να ακουστεί η λέξη «κούρεμα» για οιονδήποτε λόγο και αιτιολογία, δηλαδή η ευθεία κλοπή των χρημάτων των καταθετών, διότι αυτό έχει ήδη καταστρέψει την οικονομία της νήσου, ασχέτως του τελικού συμφωνηθησόμενου προγράμματος, διότι ακυρώνεται το χρηματοοικονομικό της σύστημα, το οποίο της απέφερε πάνω από τα μισά έσοδα του προϋπολογισμού και πάνω από το 50% Α.Ε.Π. Αν συνυπολογίσουμε και τα αυστηρά μέτρα που θα ακολουθήσουν, με τους «μπάστακες» στα υπουργεία, τότε η καταστροφή της οικονομίας της Κύπρου είναι αναπόφευκτη.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι η κίνηση εξουθένωσης της οικονομίας της Κύπρου, ήταν μια συμπαράσταση προς την Τουρκία για να μπορέσει πιο εύκολα να επιβάλει τις παράλογες αξιώσεις της. Είθε να διαψευσθούμε, διότι έτσι θα επιβεβαιωθεί η μάταιη προσδοκία της δήθεν Ενωμένης Ευρώπης και την εξ’ αυτής αναμενόμενη συμπαράσταση και αλληλεγγύη! Αλλά η αιτιολογία ότι η Κύπρος είχε εσφαλμένο χρηματοοικονομικό σύστημα και έστω ότι έπρεπε να αλλάξει, δεν θα έπρεπε να ενεργήσουν ως ταύρος εν υαλοπωλείο και δή επιλεκτικά, δεδομένου ότι η Κύπρος δεν είναι η μόνη χώρα με παρόμοιο σύστημα, ακόμη και μέσα στην Ευρωζώνη. Επομένως οι καχύποπτοι  λένε ότι ο στόχος ήταν η Ρωσικές καταθέσεις και οι εμπορικές της σχέσεις με την Κύπρο και έπρεπε να αποδυναμώσουν, αν όχι να εξαλείψουν την επιρροή της Ρωσίας στην ανατολική μεσόγειο. Εδώ ίσως υπεισέρχεται το έτερο αφανές βουβάλι.
Αλλά και έτσι να έπρεπε να ενεργήσουν, θα μπορούσε να γίνει με άλλη μέθοδο, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος, χωρίς την εξαθλίωση της Κύπρου. Με δεδομένο δηλαδή ότι οι Τράπεζες της Κύπρου δίνουν αυξημένο επιτόκιο και αφορολόγητο, θα μπορούσε  η Κυβέρνηση της Κύπρου να ζητήσει από όλους τους καταθέτες, να παρακρατήσει το μέρος του επί πλέον αυτού επιτοκίου,  ας πούμε το 3% ή 3,5% των τριών τελευταίων ετών, σύνολο 9% ή 10,5%, το οποίο θα αποκατασταθεί στα επόμενα τρία χρόνια. Το επί πλέον επιτόκιο από εκείνο που επικρατεί διεθνώς, δεν μπορεί να θεωρηθεί κλοπή αλλά θεμιτή λύση ανάγκης, λύση η οποία θα γινόταν αποδεκτή από όλους, χωρίς δυσμενείς για τη χώρα επιπτώσεις και συγχρόνως όλοι θα άφηναν τα χρήματά τους για να κερδίσουν το παρακρατηθέν επιτόκιο στα επόμενα τρία χρόνια. Το ποσό θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο από αυτό που αρχικά προέβλεπαν.
Όλες αυτές οι εσφαλμένες (;) ενέργειες του Γιουρογκρούπ και γενικότερα της Ευρωζώνης, θα πρέπει να μας προβληματίσουν σοβαρά και να τις ερευνήσουμε σε βάθος, δεδομένου ότι μέχρις ώρας οι πολίτες έχουν χάσει το 50% του εισοδήματός τους, η συνεχιζόμενη ύφεση έχει κλείσει χιλιάδες καταστήματα και επιχειρήσεις, δημιουργώντας στρατιές ανέργων και λιμοκτονούντων, χωρίς προς το παρόν να βλέπουμε φως στο βάθος του τούνελ. Η στυγνή, όχι φιλική, αν όχι εχθρική αντιμετώπιση της Κύπρου, με μια καινοφανή πολιτική, πρέπει να μας ανησυχήσει. Έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι η μόνη αποτελεσματική κίνηση για τη διάσωση του Ευρώ και την αποκατάσταση της ζωής των πολιτών της Ευρωζώνης, είναι η ολοκλήρωση της ενοποίησης σε όλα τα επίπεδα, με κεντρική οικονομική και εξωτερική πολιτική. Αυτό πρέπει και εμείς, σε συνεννόηση με τους Νότιους της Ευρωζώνης, να το τονίσουμε και να το ζητήσουμε έντονα. Τουλάχιστο να σταθμίσουμε την απάντηση που θα μας δώσουν. Τα κοιτάσματα στην Κύπρο και στη χώρα μας, θα πρέπει να ενθαρρύνει τους ιθύνοντες της Ευρωζώνης, ότι θα υπάρξει ενεργειακή επάρκεια. Η προσδοκία είναι να ξεκινήσει η ενοποίηση αμέσως μετά τις Γερμανικές εκλογές, διότι άλλως κινδυνεύει να διαλυθεί η Ευρωζώνη, με δυσμενείς επιπτώσεις για ΟΛΟΥΣ!
Όσο για την ανάπτυξη την οποία όλοι επικαλούνται, και που ασφαλώς έχουμε απόλυτη ανάγκη για να βγούμε από την καταστροφική ύφεση, για να επιτευχθεί χρειάζεται να εκπληρωθούν τρεις προϋποθέσεις. Ένα, η εξάλειψη της γραφειοκρατίας, δύο, αντικειμενική χρηματοοικονομική στήριξη και τρία, εξασφάλιση σταθερής νομοθεσίας. Και στις τρεις πιο πάνω προϋποθέσεις, οι απαντήσεις και οι διαδικασίες επίτευξής τους, αναφέρονται σε προηγούμενα σημειώματά μας.

Νίκος Αναγνωστάτος                                                                                   
e-mail: nanagnostatos@gmail.com

ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Μαρτίου 26, 2013
Η αξιοπρέπεια και η παλληκαριά όμως είναι αυταξίες από μόνες τους
Γράφει ο Νίκος Αναγνωστάτος
            Η λαϊκή ρήση λέει πως «όταν μαλώνουν στο βάλτο τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια». Έτσι παρομοιάζεται η κατάσταση στην Κύπρο.  


 
Ερασιτεχνική και απροετοίμαστη η αντίδραση της Κύπρου
Γράφει ο
Νίκος Αναγνωστάτος
Η λαϊκή ρήση λέει πως «όταν μαλώνουν στο βάλτο τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια».

Έτσι παρομοιάζεται η κατάσταση στην Κύπρο. Αν δεχθούμε την Κύπρο ως βατράχι, τότε είναι ίσως το μόνο βατράχι που αντέδρασε δυναμικά απέναντι στα βουβάλια. Τούτο είναι αξιοπρόσεκτο, ασχέτως του τελικού αποτελέσματος.  Η αξιοπρέπεια και η παλληκαριά είναι αυταξίες από μόνες τους. Ένα πιο σημαντικό σχόλιο είναι όταν ένα από τα βουβάλια είναι η Ε.Ε., δηλαδή η Γερμανία με εργαλείο την Ε.Κ.Τ., τούτο σημαίνει πως το βουβάλι αυτό συνεταιρίζεται στενά, σε μια ενωμένη μορφή με το βατράχι, ως παγίδα για να το συντρίψει όταν αποφασίσει για τους δικούς του λόγους, αφού πρώτα το απομυζήσει και μετά το πετάξει σαν στημένη λεμονόκουπα, έστω και χωρίς δεύτερο βουβάλι για μάλωμα.

No comments:

Post a Comment