Saturday, November 18, 2023

Προσχηματική Εξεταστική Επιτροπή

 Ενώ είναι απολύτως ξεκάθαροι οι υπαίτιοι του δυστυχήματος Τεμπών   

Προσχηματική

Εξεταστική Επιτροπή

Απόδειξη κομματικής ανευθυνότητας με τους εκτραχηλισμούς τους

Διόνυσος,  15 Νοεμβρίου 2023

Γράφει ο

Νίκος Αναγνωστάτος

Με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, για την Εξεταστική Επιτροπή που τόσο προσχηματικά ζήτησε το ΚΚΕ, σχολιάζω εδώ.

Το φοβερό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, που συγκλόνισε όλους τους απανταχού Έλληνες. Η βαθιά θλίψη όλων μας για το χαμό 57 ανθρώπων μας, κυρίως φοιτητών που γύριζαν στα Πανεπιστήμιά τους στη Θεσσαλονίκη, μας καθήλωσε από οδύνη, αλλά και θυμό και αγανάκτηση, για τον τόσο άδικο χαμό τους.

          Οι τεθλιμμένοι οικείοι τους, φυσικά επιζητούν, μέσα στην τόσο βαθιά οδύνη τους, να βρεθούν και οι υπεύθυνοι, για να απαλύνουν και να αμβλύνουν κατά το δυνατό, τον πόνο τους, κάτι που το συμμεριζόμαστε όλοι.

          Ο Πρωθυπουργός και ολόκληρη η κυβέρνηση, πέραν της δικής τους θλίψης για το τραγικό αυτό γεγονός και συμπόνιας των οικείων τους , έλαβε αμέσως μέτρα τόσο για την εύρεση των υπευθύνων, όσο και τα ανάλογα μέτρα προς τους οικείους των θυμάτων και των τραυματιών.    

          Ανέθεσε δε αμέσως την διερεύνηση του συμβάντος στην Δικαιοσύνη, με προτροπή, να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Από ό,τι είναι γνωστό, η έρευνα αυτή της Δικαιοσύνης, προχωρεί με ταχύ ρυθμό.

          Για το λόγο τούτο, η πρόταση του ΚΚΕ για  Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή, έγινε εκ περισσού, αφού διερευνάται ήδη από τη Δικαιοσύνη. Για τον λόγο τούτο τον χαρακτηρίζω «προσχηματική». H πρόταση του ΚΚΕ λοιπόν, δεν  συγκίνησε ιδιαιτέρως τον λαό, χωρίς να σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται για το αποτέλεσμα της Δικαιοσύνης.

          Ως άμεσο καθημερινό πρόβλημα του λαού σήμερα, είναι η ακρίβεια που επικρατεί και ο τρόπος με τον οποίο ο καθένας την αντιμετωπίζει. Με ένα τέτοιο λοιπόν σκεπτικό, ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, εκφράστηκε για το αίτημα της Εξεταστικής Επιτροπής και όχι να υποβαθμίσει το μέγεθος και την σημασία του δυστυχήματος των Τεμπών, το οποίο, έτσι κι αλλιώς, εξετάζεται από την Δικαιοσύνη. Άδικα λοιπόν έπεσαν όλοι να δαγκώσουν τον Άδωνι, occasioned data, διότι ο Άδωνις είναι αγκάθι για όλη την αντιπολίτευση και ακτύπητος πολιτικά, λόγω του δυνατού πολιτικού του λόγου και των πολιτικών επιτυχιών του.      

          Όσο για τους υπεύθυνους της τραγωδίας αυτής καθαυτής, τούτο είναι αρκετά ξεκάθαρο και επιβεβαιωμένο. Ο πρώτος υπεύθυνος, μετά τον μοιραίο Σταθμάρχη,   είναι ο Επιθεωρητής στη Λάρισα, ο οποίος είναι αρμόδιος να ορίζει τους Σταθμάρχες και να ελέγχει την υπηρεσία τους. Ο Επιθεωρητής αυτός, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, παρέλειψε να ελέγξει το γεγονός ότι ο δεύτερος Σταθμάρχης είχε φύγει πριν της ώρας του και αντιλαμβανόμενος τις ευθύνες του, έσπευσε να ζητήσει και πήρε τηλεφωνικά αναρρωτική άδεια από τον «σύντροφό» του στο ΠΑΣΟΚ, Διοικητή του Νοσοκομείου Λάρισας. Τούτο αποκαλύφθηκε και η πορεία πήρε τον κανονικό δρόμο της Δικαιοσύνης.

            Η δεύτερη υπεύθυνη, είναι η Διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, η οποία από τον νόμο, είναι η μόνη υπεύθυνη για την ασφαλή κίνηση των Σιδηροδρόμων. Ολόκληρη αυτή η Διοίκηση, ήταν κομματικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία είχε διορίσει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση.    

          Το λάθος, λοιπόν της κυβέρνησης ήταν που δεν τους άλλαξε όταν έγινε κυβέρνηση, προφανώς για να δείξει ότι δεν κομματικοποιεί το κράτος, αλλά η μπόμπα έσκασε στα χέρια της. Ο δε τότε Υπουργός Κώστας Καραμανλής, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί υπεύθυνος για την τραγωδία αυτή.

          Πιστεύω ότι αυτά θα διαπιστώσει η Εξεταστική Επιτροπή και αυτός πρέπει να είναι ο λόγος για τον οποίο τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτραχηλίστηκαν στη συζήτηση στη Βουλή, γνωρίζοντας την κομματική ευθύνη τους, πετώντας την μπάλα στη εξέδρα, όπως λέγεται λαϊκά η υπεκφυγή.

          Όσο για τη Σύμβαση 717, και η τυχόν καθυστερημένη εκτέλεσή της, ενδιαφέρει κυρίως την Ευρωπαϊκή Ένωση που την χρηματοδοτεί, αλλά δεν μπορεί να συνδέεται με το τραγικό δυστύχημα, διότι, έτσι κι αλλιώς, μέχρι της κανονικής ολοκλήρωσής της, θα υπήρχε κάποιο ανεκτέλεστο  μέρος , όπου δεν νοείται ότι εκεί θα συνέβαινε κάποιο τραγικό δυστύχημα!

          Αυτή είναι όλη η αλήθεια. Κάθε άλλο, αποδεικνύει την ανευθυνότητα των κομμάτων και τον συνήθη λαϊκισμό τους.

          Νικόλαος Αναγνωστάτος

          e-mail: nanagnostatos@gmail.com

          Thiakos.blogspot.com

No comments:

Post a Comment