Wednesday, September 28, 2011

Ποιος ευθύνεται για τα χάλια της οικονομίας

Ποιος ευθύνεται για τα χάλια της οικονομίας;
Γράφει ο
Νίκος Αναγνωστάτος
 
Παρακολουθώντας τη συζήτηση στην τόσο ενδιαφέρουσα τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ «Κυριακή με Δράση», με καλεσμένο το Υπουργό κ. Η. Μόσιαλο, ο οποίος είναι ικανός να κάνει το μαύρο άσπρο και να πεισθείς, δημιουργήθηκε μεγάλη σύγχυση ως προς το ποιος ευθύνεται για το χάλι της οικονομίας της χώρας μας και το υψηλό έλλειμμα που παρέλαβαν.

Ο κ. Μόσιαλος κατήγγειλε έντονα και επίμονα αλλά και προκλητικά, όπως συχνά και άλλα στελέχη της Κυβέρνησης, ότι η Νέα Δημοκρατία έχει την αποκλειστική ευθύνη της κατάρρευσης της οικονομίας και του υψηλού ελλείμματος 15.4 % του ΑΕΠ, το έτος 2009, παρ’ όλες τις καταγγελίες της κ. Ζωής Γεωργαντά, φίλη της οικογένειας Παπανδρέου και μέλος στις ΕΓΕς, κατά δήλωσή της, για τεχνική αύξηση του ελλείμματος κατά 3,5 %.

Ευθύνεται πράγματι η Ν.Δ. για το έλλειμμα του 15,4 % του ΑΕΠ το 2009, ή είναι δικαιολογίες της κυβέρνησης; Άφησε πράγματι μια καταβαραθρωμένη οικονομία η κυβέρνηση της Ν.Δ. το 2009 ή είναι ξανά δικαιολογία της κυβέρνησης για να αιτιολογήσει την αποτυχημένη οικονομική της πολιτική; Ένα ακόμη καίριο ερώτημα προς διευκρίνιση είναι αν πράγματι η κυβέρνηση μείωσε ουσιαστικά το έλλειμμα κατά 5% το, πρώτο έτος ή έγινε με τεχνάσματα.

Πιστεύω ότι είναι αδήριτη ανάγκη να διευκρινιστούν τα πιο πάνω ερωτήματα το γρηγορότερο δυνατό, έτσι ώστε ο λαός να γνωρίζει σε ποιους και πόση ευθύνη να αποδώσει και να μπορεί έτσι να κρίνει και να αποφασίσει πως πρέπει να ενεργήσει.

Ο μόνος αποδοτικός τρόπος για να ξεκαθαρίσουν όλες οι απορίες και οι προβληματισμοί γύρω από την οικονομία, είναι να γίνει ένα debate στην τηλεόραση της ΝΕΤ, ως δημόσιας, μεταξύ στελεχών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, με μια ήρεμη και αντικειμενική διεύθυνση, σε χprime time και άνεση χρόνου και εκεί να τεθούν όλες οι ερωτήσεις, απορίες και προβληματισμοί, έτσι ώστε να μετά το πέρας της συζήτησης να έχουν όλα απαντηθεί και διευκρινιστεί και ο λαός να μάθει ποιος και πόσο ευθύνεται για το σκληρό αυτό λούκι που περνάει.

Η Νέα Δημοκρατία στην οποία αποδίδεται η ευθύνη, αν αισθάνεται ότι αδικείται, άρα θα πρέπει να αισθάνεται και θιγμένη, να αναλάβει πρωτοβουλία να προκαλέσει την κυβέρνηση για μια τέτοια συζήτηση το γρηγορότερο δυνατό, ακόμη και απαιτώντας να γίνει.

Όσο καθυστερεί αυτή η διευκρίνιση, αποβαίνει όχι μόνο σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και σε βάρος της Ελλάδας και του πολιτικού συστήματος και επιτείνει την πεποίθηση ότι «όλοι το ίδιο είναι»! Είναι; Αυτή η σύγχυση είναι και ο λόγος που σε όλα προηγείται ο «κανένας», το «λευκό» ή «δεν ψηφίζω»  και αυτό είναι επιζήμιο!

No comments:

Post a Comment