Tuesday, September 16, 2008

ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΩΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤHΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ


Γράφει ο
 Νίκος Αναγνωστάτος
τ. Πρόεδρος  ΑΣΓΜΕ
16 Σεπτεμβρίου 2008

ΟΥΤΕ  ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
ΑΛΛΩΣ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΩΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤHΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

            Με αφορμή την  κλιμάκωση της αδιαλλαξίας των Σκοπίων, με τις εμφανείς πλέον αλυτρωτικές βλέψεις και επιδιώξεις τους για την «Αιγιακή», όπως την λένε, Μακεδονία, μας δίνουν το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να πείσουμε και να ζητήσουμε από τη Διεθνή Κοινότητα, ότι δεν δεχόμαστε πλέον ούτε τον γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα των Σκοπίων, αλλά όνομα που δεν θα περιέχει τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγό του.
            Χρειάζεται κατ’ αρχή, μια εκστρατεία σε όλα τα κράτη του ΟΗΕ και σε πρώτο στάδιο να πείσουμε να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Παναμά, για όσους έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Μακεδονία.
            Η προκλητική αυτή, αλλά και ευκρινής πλέον στάση των Σκοπίων, για τις απώτερες βλέψεις τους, ενδέχεται να πείσουμε ακόμη και τους υπερατλατικούς «φίλους και συμμάχους μας» και όχι μόνο, με κατάλληλη προσέγγιση.
            Μια, έστω και ως έσχατη προσπάθεια προσέγγισης του θέματος, με δεδομένο ότι η Μακεδονία είναι Ελληνική από αρχαιοτάτων χρόνων, είναι να δηλώσουμε ρητά και κατηγορηματικά, ότι όποιος ισχυρίζεται πως είναι Μακεδονία και Μακεδόνες, εμείς την διεκδικούμε, με ό,τι κάτι τέτοιο συνεπάγεται και μπορεί να σημαίνει.
            Επειδή στη διεθνή σκηνή επικρατούν συμφέροντα και εντυπώσεις και όχι η δικαιοσύνη, ας είμαστε, έστω για μια φορά, αποφασιστικοί, ακόμη και θυμωμένοι, κάτι που  ίσως ταρακουνήσει του διεθνείς «νταβατζήδες» και κρούσουν όπισθεν ολοταχώς.
            Αν αυτό το είχαμε πει από την αρχή (το είχα προτείνει το 1988 στον κ.Μάρτη), πιστεύω ότι το πρόβλημα θα είχε εκλείψει.

                                   

No comments:

Post a Comment