Νίκος Αναγνωστάτος - Κηφισιά
Κηφισιά, 24 Νοεμβρίου 2011
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ
Στιγμές καταξίωσης των πολιτικών μας ηγετών
Από τη στιγμή που ο κ.Σαμαράς δεν άντεξε μέχρι τέλους στο ηχηρό ΟΧΙ, λόγω ασφυκτικών πιέσεων προφανώς, και ενέδωσε στην στήριξη κυβέρνησης «ειδικού σκοπού», με την αποδοχή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και της νέας δανειακής σύμβασης, η ελπίδα μας εναπόκειται στις δύο φράσεις της επιστολής του, όπως, «συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν» και «… διαδικασίες εφαρμογής οι οποίες πρέπει να εξορθολογηστούν και να αναβαθμιστούν», φράσεις οι οποίες αφήνουν χαραμάδα για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Ποια είναι τα χειρότερα;
Όσον αφορά της συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων είναι το νέο δάνειο των 130 δις Ευρώ, αλλά και το «κούρεμα» 50% μέρους του χρέους, το οποίο θα αντικαταστήσουμε με ομόλογα που θα εκδώσουμε, να μην διέπονται από αγγλικό δίκαιο, όπως προβλέπεται, που προστατεύει υπέρμετρα τους δανειστές, και μας αφαιρεί το δικαίωμα, σε περίπτωση ανάγκης, να «κουρέψουμε» μονομερώς το χρέος όσο κρίνουμε, ούτε να γυρίσουμε το χρέος σε δραχμές, αν καταστεί αναγκαίο, με απλή απόφαση της Βουλής βάσει του ελληνικού δικαίου που ισχύει τώρα. Δεν πρέπει να αποκλείουμε μια τέτοια εκδοχή, βλέποντας το Ευρώ να κινδυνεύει για όλη την Ευρωζώνη και όχι μονο για την Ελλάδα και για το λόγο τούτο θα πρέπει να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι, αφού ακόμη και η Γερμανία μπαίνει στο στόχαστρο των αγορών που τα βρήκε σκούρα με την πρόσφατη πώληση ομολόγων.
Πέραν αυτού, τα νέα αυτά εγγυημένα ομόλογα δεν «κουρεύονται» υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και χωρίς να μπορούν να γυριστούν σε δραχμές αν απαιτηθεί. Το δε περιβόητο «κούρεμα» του 50% των 200 δις μόνο, είναι αμφιβόλου αξίας, αφού πέραν του αγγλικού δικαίου που θα διέπονται τα νέα ομόλογα, οι πιστωτές απαιτούν μέχρι τώρα επιτόκιο 8%, σχεδόν διπλάσιο του παρόντος, το οποίο τελικά θα απομειώσει το όποιο «κούρεμα».
Το δεύτερο που η μετά τις εκλογές κυβέρνηση πρέπει να τροποποιήσει, είναι οι επαχθείς όροι του πρώτου Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης των 110 δις Ευρώ, η οποία ουδέποτε ήρθε στη Βουλή για κύρωση, που και αυτό έχει συναφθεί με βάση το αγγλικό δίκαιο, αλλά και ο πλέον επαχθής και απολύτως πρωτοφανής όρος, η παραίτηση της χώρας από την ασυλία της εθνικής κυριαρχίας, ώστε οι πιστωτές να δύνανται να κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, χωρίς να μπορούμε να αντιδράσουμε.
Το πρώτο αυτό Μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση, όπως είναι γνωστό, είναι τελείως στον αέρα, είναι ανυπόστατο όπως λέγεται νομικά, αφού δεν κυρώθηκε από τη Βουλή σύμφωνα με τις προβλέψεις του Συντάγματος και το Σ.τ.Ε. δεν έχει ακόμη αποφανθεί για την αντισυνταγματικότητά του. Το Σ.τ.Ε. τηρεί μια σοφή και εθνική στάση, ώστε να εκδώσει την απόφασή του μετά τις εκλογές και τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, η οποία με όπλο την αντισυνταγματικότητα, να μπορέσει να εξαλείψει τους επαχθείς αυτούς όρους.
Τα δύο αυτά σημαντικά θέματα, ακόμη και για την εθνική μας υπόσταση και η δυνατότητα να απαληφθούν οι επαχθείς αυτοί όροι από τα δύο Μνημόνια, προσδοκούμε αυτή να παρέχεται από τις δύο φράσεις της επιστολής Σαμαρά που αναφέραμε στην αρχή.
Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, να ξέρουμε ότι θα είμαστε όμηροι και δέσμιοι των πιστωτών μας δια βίου και οι αδίστακτοι αυτοί πιστωτές μας, με τη στήριξη των «φίλων εταίρων» μας, χωρίς αιδώ, χωρίς ίχνος αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, θα μας καταδικάσουν σε εξαθλίωση χωρίς ελπίδα, αφού η οικονομία βαίνει από το κακό στο χειρότερο, χωρίς δυνατότητα ανάκαμψης, αφού με τέτοιες συνθήκες και προϋποθέσεις, ενδέχεται η επάνοδος στη δραχμή, η οποία μάλλον διαφαίνεται αναπόφευκτη, θα έχει δυσάρεστα μέχρι καταστροφικά αποτελέσματα.
Φαίνεται ότι η μόνη μας ελπίδα είναι ο Σαμαράς, με τη στήριξη όλων των κομμάτων, που μπορεί και πρέπει να αντισταθεί στους αδίστακτους και ανάλγητους πιστωτές και «εταίρους» μας, οι οποίοι θέλουν να εξαθλιώσουν και ταπεινώσουν τη χώρα μας και τον περήφανο λαό της, για παραδειγματισμό των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.
Διανύουμε ιστορικές στιγμές. Στιγμές αντίστασης για εθνική επιβίωση σε αξιοπρεπή πλαίσια. Είναι ιστορική στιγμή να αποδειχθεί ότι έχουμε ηγέτες που θα ορθώσουν το πολιτικό τους ανάστημα, για να αποτρέψουν μιαν εθνική τραγωδία, γιατί περί τραγωδίας θα πρόκειται και έτσι να τους γράψει η ιστορία με χρυσά γράμματα. Ας αποδείξουμε ότι έχουμε ηγέτες για να πουν ακόμη ένα ηχηρό ΟΧΙ και ο ελληνικός λαός να αισθάνεται υπερήφανος για τους ηγέτες του, αλλά και ασφαλής
Νίκος Αναγνωστάτος
No comments:
Post a Comment