Tuesday, June 5, 2012

Ευρωπαϊκό σχέδιο με στόχο τη «δημοσιονομική ένωση»
Ευρωπαϊκό σχέδιο με στόχο τη «δημοσιονομική ένωση»
Σχέδιο εξόδου από την κρίση προετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, με βασική επιδίωξη τη στήριξη του ευρώ και την πραγμάτωση της δημοσιονομικής ένωσης και περιεχόμενο την επίτευξη της τραπεζικής εποπτείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε κοινές τους δηλώσεις, πριν από τη συνάντησή τους που διενεργήθηκε εν όψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής στα τέλη Ιουνίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και η Γερμανίδα Καγκελάριος, κυρία Άγκελα Μέρκελ, επεσήμαναν ότι θέτουν ως στόχο να μετατρέψουν τη «νομισματική ένωση» σε «μία οικονομική ένωση».
Ο κ. Ζοζέ Μπαρόζο, σε συνεργασία με τους προέδρους της Ε.Ε., κ. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, του Εurogroup, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Μάριο Ντράγκι, προετοιμάζουν έκθεση σχετικά με την εμβάθυνση της οικονομικής ένωσης, η οποία θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής (28-29 Ιουνίου).

Σχετικά ειδικότερα με το ζήτημα του ευρωπαϊκού τραπεζικού τοπίου, η κυρία Άγκελα Μέρκελ τόνισε τη σημασία να τεθούν «συστημικής σημασίας τράπεζες υπό μία συγκεκριμένη εποπτική αρχή». Ο κ. Ζοζέ Μπαρόζο προχώρησε ακόμη περισσότερο, λέγοντας ανοικτά πως η Ε.Ε. πρέπει «να συζητήσει στοιχεία μίας τραπεζικής ένωσης».

«Μιλήσαμε για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε με τη δημοσιονομική εξυγίανση όσο και με τις πολιτικές προώθησης της ανάπτυξης, οι οποίες για εμάς είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, μετά από τη συνάντησή τους. Όσον αφορά στη μετατροπή της νομισματικής ένωσης σε οικονομική ένωση, όπως ανέφερε η Καγκελάριος, το Δημοσιονομικό Σύμφωνο «είναι ένα από τα πρώτα βήματα και όχι από αυτά που την ολοκληρώνουν». Ο πρόεδρος της Κομισιόν επανέλαβε πως το κεντρικό θέμα της Συνόδου Κορυφής θα είναι οι πολιτικές προώθησης της ανάπτυξης, λέγοντας πως η ίδια η Ευρώπη θα πρέπει να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες -διαχωρίζοντας μεταξύ του «τί μπορούμε να κάνουμε σε βραχυπρόθεσμη και τι σε μακροπρόθεσμη βάση». Η άποψη της Επιτροπής, τόνισε ο κ. Μπαρόζο, είναι πως «για να πετύχουμε ανάπτυξη, χρειαζόμαστε υγιή δημοσιονομικά, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας -και για αυτό είναι σημαντική η προώθηση των μεταρρυθμίσεων- και οι στοχευμένες επενδύσεις».
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επαναλαμβάνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Handelsblatt ότι πριν γίνει λόγος για ευρωομόλογα και τραπεζική ένωση, μία πραγματική δημοσιονομική ένωση είναι αναγκαία για την Ευρωζώνη, η οποία συνιστά ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο.

«Οφείλουμε να προχωρήσουμε βήμα-βήμα και κατ΄αρχάς με την (ευρωπαϊκή) δημοσιονομική ένωση, η οποία ανοίγει τον δρόμο για μεγαλύτερη ολοκλήρωση» της Ευρωζώνης, λέει, συντασσόμενος, έτσι με τη θέση της καγκελαρίου, κυρίας Άγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε χθες ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα πολιτικό όραμα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα πριν αναλάβει νέες πρωτοβουλίες.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας υπερασπίζεται για μία ακόμη φορά την πολιτική της λιτότητας που υποστηρίζει το Βερολίνο: «Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος» για την Ελλάδα ή την Ισπανία και «οι χώρες που έχουν πληγεί δεν μπορούν να αποφύγουν τις μεταρρυθμίσεις» για να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, υπογραμμίζει.

Πριν από τη συνάντησή τους, εκτός των άλλων και σε ό,τι αφορά στις πιέσεις προς την Ισπανία, ώστε να δεχθεί οικονομική βοήθεια, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διέψευσε δημοσιεύματα του Τύπου ότι το Βερολίνο είχε ζητήσει από την Ισπανία να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης. «Εναπόκειται στην κυβέρνηση της Μαδρίτης να αποφασίσει εάν θα ζητήσει βοήθεια από τους διεθνείς πιστωτές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, κ. Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια εάν ζητηθεί. Η έκδοση ευρωομολόγων θα εξεταστεί από το Βερολίνο μόνο ύστερα από «πολλά χρόνια», διευκρίνισε ο κ. Ζάιμπερτ.

Σε δηλώσεις του από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, ο πρόεδρος της Ε.Ε., κ. Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, επιβεβαίωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου θα παρουσιαστούν «τα βασικά θεμέλια για τη βαθύτερη οικονομική και δημοσιονομική ένωση, καθώς και οι τρόποι επίτευξης του συγκεκριμένου στόχου». «Σε αυτά τα θεμέλια, η τραπεζική ολοκλήρωση αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο», δήλωσε ο κ. Ρόμπεϊ.


No comments:

Post a Comment