Thursday, October 4, 2012

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕkΠΛΗΞΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ



ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕkΠΛΗΞΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Παρόλα τα απάνθρωπα και αναποτελεσματικά μέτρα που μας επιβάλουν   

                        Γράφει ο
            Νίκος Αναγνωστάτος                                    Κηφισιά, 3 Οκτωβρίου 2012

            Σκληρά μέχρι απάνθρωπα τα νέα μέτρα που μας επιβάλουν κατά γενικότερη εκτίμηση και χωρίς να φέρουν αποτέλεσμα, αλλά δυστυχώς επιδείνωση. Είμαστε όλοι ανήσυχοι και πιστεύω πως και η Κυβέρνηση είναι επίσης ανήσυχη και προβληματισμένη, γι’ αυτό και ψάχνει για πολιτική λύση, όπως είχαμε προτείνει σε προηγούμενο σημείωμα.
            Σε προηγούμενο επίσης σημείωμα, είχαμε αιτιολογήσει τους λόγους για τους οποίους ο κ.Σαμαράς κατηγορείται ότι ενεργεί όπως η προηγούμενη κυβέρνηση, την οποία έψεγε για λάθος χειρισμών. Ο λόγος είναι μάλλον απλός, ιδιαίτερα για όσους γνωρίζουν από θάλασσες και καταιγίδες. Είχαμε λοιπόν εξηγήσει ότι αλλιώς ενεργεί ο σώφρων καπετάνιος για να αποφύγει μιαν επερχόμενη καταιγίδα και αλλιώς ενεργεί αν βρεθεί μέσα στην καταιγίδα. Όταν λοιπόν ο κ.Σαμαράς ζητούσε από την προηγούμενη κυβέρνηση να αλλάξει τη συνταγή, ήταν ο χρόνος που μπορούσαν να παρακάμψουν την καταιγίδα με λιγοστές συνέπειες. Ο κ.Σαμαράς ανέλαβε την πρωθυπουργία όταν μας είχαν βάλει μέσα στην καταιγίδα, παρόλες τις προειδοποιήσεις, και έτσι χρειάζονται σκληρότερα μέτρα για να επιβιώσουμε της καταιγίδας και να βγούμε από αυτήν.
            Όλα όμως έχουν όρια, και φοβάμαι πως η Τρόϊκα τα έχει ξεπεράσει όλα. Πολύ σωστά λοιπόν ο Πρωθυπουργός το χειρίζεται πολιτικά με τους ηγέτες της Ευρωζώνης. Είναι ο μόνος τρόπος να αντιληφθούν πως αν πράγματι θέλουν να μας βοηθήσουν, θα πρέπει να ακολουθηθεί άλλος δρόμος, π.χ. όπως αυτός που προτείναμε στο προηγούμενο σημείωμα.
            Όμως, όπως ο καπετάνιος στην φουρτούνα φαίνεται, έτσι και οι Έλληνες, εκτός από ανεκτικός όπως φάνηκε, είναι και δαιμόνιος που στα δύσκολα επιστρατεύει λανθάνουσες δυνάμεις και τα καταφέρνει. Η ανάπτυξη, όπως όλοι ισχυρίζονται και που έχουμε τονίσει και από αυτή τη στήλη, είναι το κλειδί της εξόδου από την καταιγίδα. Επειδή συνδέεται η ανάπτυξη με επενδύσεις, κυρίως από έξω, κάτι που συνδέεται με την τύχη του Ευρώ, θα πρέπει εδώ και τώρα να στραφούμε προς δραστηριοποίηση με τις παρούσες συνθήκες και προϋποθέσεις.
             Οι Έλληνες εφοπλιστές, είναι μια σημαντική πηγή και δύναμη επενδύσεων. Πολύ σωστά λοιπόν ο κ.Σαμαράς κάλεσε και συζήτησε με το προεδρείο τους. Δεν ξέρω τι συζητήθηκε και τι τους ζήτησε, ελπίζω μόνο να μην τους ζητήθηκε οικονομική ενίσχυση, διότι πέραν του λάθους, η όποια οικονομική συνεισφορά θα πήγαινε στον πίθο των Δαναΐδων. Όσοι αναφερόμενοι στους Έλληνες εφοπλιστές, ζητούν να φορολογηθούν και να δείξουν πατριωτισμό, είτε είναι ανίδεοι είτε κυριαρχούνται από τις συνήθεις ιδεοληψίες. Επιγραμματικά πρέπει να γνωρίζουν , πέραν του γεγονότος ότι τα πλοία υπό ελληνική σημαία καταβάλουν φόρους αναλόγως του μεγέθους του κάθε πλοίου, η πρώτη θέση παγκοσμίως της ελληνόκτητου ναυτιλίας και τα 15 – 20 δις Ευρώ που συνεισφέρουν ετησίως στη χώρα μας, είναι μόνο από  πατριωτισμό και για κανέναν άλλο λόγο, αφού η Ελλάδα όχι μόνο δεν τους προσφέρει ούτε καν την προστασία από την διεθνή οργάνωση ITF που σαμποτάρει τα ελληνικά πλοία, μπορούν σε μία ώρα να κατεβάσουν την ελληνική σημαία, χωρίς καν να εξηγήσουν τον λόγο.
            Εκεί λοιπόν που θα μπορούσαν να προσφέρουν οι Έλληνες εφοπλιστές είναι οι μεγάλες επενδύσεις στη στεριά, με τους όρους ή αντίστοιχους του άρθρου 13 του ν.2687/53, βάσει των οποίων εμπεδώθηκε η διεθνής εμπιστοσύνη προς τους Έλληνες εφοπλιστές. Επειδή και αυτό το είχαμε προτείνει σε προηγούμενο σημείωμα, προσδοκούμε εκεί να επικεντρώθηκε η συζήτηση, οπότε θα έχουμε ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Εδώ ταιριάζει να αναφέρουμε την κινέζικη παροιμία ότι «αν θέλεις να βοηθήσεις κάποιον, μη του χαρίσεις ένα ψάρι. Μάθε τον να ψαρεύει».
            Ο τουρισμός είναι πάντα μια σταθερή πηγή εσόδων. Τον αποκαλούμε ως την βαριά βιομηχανία μας, μόνο που και εκεί θα πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή. Η επέκταση της τουριστικής περιόδου, ίσως και σε ετήσια βάση με εντοπισμό και προβολή ενδιαφερόντων, όπως μουσείων, μοναστηριών κ.τ.τ., πέρα του ήλιου και της θάλασσας, θα ήταν μια πολύτιμη πηγή εσόδων. Μια άλλη πλευρά του τουρισμού που χρειάζεται βελτίωση και εκσυγχρονισμό, είναι, πέραν των τιμών, η ποιότητα των φαγητών και η περιποίηση του τουρίστα, καθώς και η εμφάνιση των σερβιτόρων. Δεν είναι υπερβολικό ούτε δύσκολο οι σερβιτόροι να φορούν ενιαίο ιματισμό του ίδιου καταστήματος, π.χ. άσπρο πουκάμισο και μαύρο ή άλλο χρώμα παντελόνι, και όχι να φοράει ο καθένας ότι θέλει.
            Γεωργία – κτηνοτροφία είναι δύο τομείς οι οποίοι έχουν τραγικά συρρικνωθεί κατά τη διάρκεια των παχέων αγελάδων, αφού όλοι προτιμούσαν να δουλεύουν λίγο και να κερδίζουν πολλά, καθώς και πολλοί νέοι να προτιμούν να γίνουν «πρωτευουσιάνοι». Έτσι καταντήσαμε να εισάγουμε σχεδόν το 80% των αναγκαίων γεωργικών προϊόντων και κρεάτων που καταναλώνουμε. Άρα υπάρχει μεγάλη δυνατότητα να αναπτυχθούν οι δύο αυτοί τομείς γρήγορα και χωρίς μεγάλα κεφάλαια, αλλά με στήριξη και διευκολύνσεις της Πολιτείας, δημιουργώντας κίνητρα για τους νέους να γυρίσουν στη πατρώα γή, όπου θα ζήσουν πιο άνετα και πιο υγιεινά.
            Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων μπορούν να κρατηθούν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, όπως έχουμε επισημάνει, αν οι αγρότες καρτούν απλά βιβλία εσόδων – εξόδων, βάσει των οποίων να φορολογούνται, έτσι ώστε να δυσχεραίνεται η έκδοση αυξημένων τιμολογίων. Αν δεν κάνω λάθος έχει πρόσφατα αποφασιστεί.
            Δημόσια έργα και κυρίως οι μεγάλες οδικές αρτηρίες πρέπει να προχωρήσουν το γρηγορότερο δυνατό από χρήματα του ΕΣΠΑ, κάτι που θα πυροδοτήσει πνεύμα ανάπτυξης και αισιοδοξίας, καθώς αρκετοί εργαζόμενοι θα απασχοληθούν επίσης. Πιστεύω να μη θεωρηθεί ρατσιστικό αν όλοι οι εργαζόμενοι να είναι Έλληνες οι οποίοι τόσο υποφέρουν από την ανεργία.
            Μια και το αλισβερίσι των μέτρων και των περικοπών, που κρατούσε σε πλήρη απασχόληση όλους τους υπουργούς, έληξε, θέλω να πιστεύω, οι αρμόδιοι υπουργοί ας πέσουν με τα μούτρα να προχωρήσουν τα πιο πάνω ή/και άλλα, παράλληλα και γρήγορα και είναι βέβαιο ότι το κλίμα θα αλλάξει, η Τρόϊκα δεν θα χρειάζεται να ζητάει άλλο αίμα και έτσι θα κάνουμε την πολυπόθητη έκπληξη.  
            Νίκος Αναγνωστάτος                                                                                                                        e-mail: nanagnostatos@gmail.com  

Μπορούμε να κάνουμε την έκπληξη με την ανάπτυξη. Του Ν. Αναγνωστάτου


Bookmark and Share
Σκληρά μέχρι απάνθρωπα τα νέα μέτρα που μας επιβάλουν κατά γενικότερη εκτίμηση και χωρίς να φέρουν αποτέλεσμα, αλλά δυστυχώς επιδείνωση. Είμαστε όλοι ανήσυχοι και πιστεύω πως και η Κυβέρνηση είναι επίσης ανήσυχη και προβληματισμένη, γι’ αυτό και ψάχνει για πολιτική λύση, όπως είχαμε προτείνει σε προηγούμενο σημείωμα.

ΕΛΕΥΘΕΗ ΖΩΝΗ     15.10.2012       
Μπορούμε να εκπλήξουμε με την ανάπτυξη
Γράφει ο
Νίκος Αναγνωστάτος
Σκληρά μέχρι απάνθρωπα τα νέα μέτρα που μας επιβάλλουν κατά γενικότερη εκτίμηση και χωρίς να φέρουν αποτέλεσμα, αλλά δυστυχώς επιδείνωση. Είμαστε όλοι ανήσυχοι και πιστεύω πως και η Κυβέρνηση είναι επίσης ανήσυχη και προβληματισμένη, γι’ αυτό και ψάχνει για πολιτική λύση, όπως είχαμε προτείνει σε προηγούμενο σημείωμα.

No comments:

Post a Comment