Wednesday, May 21, 2014

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ



ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ
Χρειάζεται επανίδρυσης του κράτους, εφαρμόζοντας τη συνταγή της ΕΡΤ

          Γράφει ο                                                Κηφισιά, 21 Μαΐου 2014
          Νίκος Αναγνωστάτος
          Η παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου, από τον πρωθυπουργό κ.Αντώνη Σαμαρά την περασμένη Τρίτη, ακούστηκε σημαντικό και αισιόδοξο και υπολείπεται η πραγμάτωσή του. Σε όλα αυτά τα τόσο αξιόλογα που ακούστηκαν, έχω να προσθέσω μερικές απόψεις, είτε διευκρινιστικές είτε συμπληρωματικές, συμβάλλοντας νομίζω, στην αποτελεσματικότερη υλοποίησης των εξαγγελιών. Είναι γεγονός ότι έχουμε όλες τις προϋποθέσεις και δυνατότητες, όπως πολλά ευημερούντα κράτη της Ευρώπης, όπως αυτά που ανέφερε ο πρωθυπουργός και μάλιστα σε μεγαλύτερη και πλεονεκτικότερη κλίμακα. Ο προβληματισμός επομένως της κυβέρνησης είναι να εντοπιστεί η ανασχετική αιτία μου μας κρατά πίσω και να βρεθεί τρόπος εξάλειψης.
          Ας αναφερθούμε για λίγο στην ελληνική εμπορική ναυτιλία, η οποία είναι η πρώτη στον κόσμο με τους ίδιους Έλληνες και ας προβληματιστούμε γιατί! Η απάντηση είναι εύκολη, διότι το δαιμόνιο του Έλληνα μπόρεσε να αναπτυχθεί διότι δραστηριοποιήθηκε διεθνώς, εκτός και μακριά από την τροχοπέδη και παθογένεια του ελληνικού δημοσίου. Άρα για να αποδώσει ο Έλληνας και εντός Ελλάδος, θα πρέπει να αναμορφωθεί πλήρως και σε βάθος η δημόσια διοίκηση, να γίνει επανίδρυση του κράτους, όπως διορατικά είχε εξαγγείλει ο Κώστας Καραμανλής, εφαρμόζοντας, κατά κάποιο τρόπο, τη συνταγή ΕΡΤ, όπου κριθεί ότι χρειάζεται. Η εξάλειψη της γραφειοκρατίας είναι ίσως ένα σημαντικό βήμα αλλά όχι το μόνο.
          Γραφειοκρατία. Αισθάνομαι ικανοποίηση που έγινε δεκτή έστω και μερικώς, η από ετών και κατ’ επανάληψη πρότασή μου, ότι η τροχοπέδη της γραφειοκρατίας κατά την έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας μιας επιχείρησης, αντιμετωπίζεται με την υπογραφή μιας υπεύθυνης δήλωσης, ότι εντός ευλόγου χρόνου θα προσκομισθούν ό,τι χρειάζεται και η άδεια εκδίδεται επί τόπου. Ας μελετηθεί το ενδεχόμενο να επεκταθεί σε περισσότερες περιπτώσεις.
          Ναυτιλία. Κάτι που γνωρίζω καλά. Είναι τοις πάσι γνωστό και παραδεκτό ότι η ελληνική εμπορική ναυτιλία, ως πρωτοπόρος διεθνώς, προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στη χώρα μας. Πέραν της προσφοράς εργασίας, όχι μόνο ως πληρώματα στα πλοία, όπου φαίνεται ότι απορροφούνται όλοι οι Έλληνες ναυτικοί, αλλά και στα εφοπλιστικά γραφεία, συνεισφέρει στα έσοδα του κράτους από 14 δις μέχρι 18δις ευρώ, ανάλογα με τη στάθμη της ναυλαγοράς, δηλαδή πάνω από το 30% του προϋπολογισμού του κράτους. Όλα αυτά χωρίς να τους προσφέρει τίποτε η Ελλάδα και χωρίς να έχουν απαίτηση προσφοράς, αλλά καθαρά από πατριωτικό αίσθημα. Επομένως η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να παρασύρεται από τις εξάρσεις της αριστεράς ότι πρέπει να φορολογηθούν περισσότερο οι εφοπλιστές, όπως προ ολίγου ψηφίστηκε νόμος για τριπλασιασμό της φορολογίας όταν οι εφοπλιστές συμφωνούσαν να διπλασιαστεί και τούτο χωρίς να μπορείς να τους υποχρεώσεις και δυστυχώς έχουν εμφανιστεί οι δυσμενείς συνέπειες.
          Όντες βέβαιοι για τον πατριωτισμό των Ελλήνων εφοπλιστών και αναγνωρίζοντας την επιχειρηματική τους ικανότητα, είναι βέβαιο ότι θα επιθυμούσαν να δραστηριοποιηθούν και στη στεριά, αν η κυβέρνηση τους παρείχε την εξασφάλιση των όρων όπως γίνεται με την νηολόγηση ενός πλοίου στην ελληνική σημαία. Δηλαδή να εφαρμόσουν το άρθρο 107 του Συντάγματος, «περί προστασίας κεφαλαίων εξωτερικού», έτσι ώστε να αισθάνονται ήσυχοι ότι οι σχέσεις με το κράτος, φορολογία, εργατικά κλπ, θα είναι σταθερές και δεν θα αλλάζουν κάθε τόσο.
          Πολιτισμός. Ο πολιτισμός, ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά μας, αφού όλοι στην υφήλιο γνωρίζουν ότι σε αυτόν στηρίζεται εν πολλοίς και ο δικός τους πολιτισμός και θαυμάζουν την Ελλάδα με τη φιλοσοφία της, την δημοκρατία, καλές τέχνες και ό,τι συνθέτει την έννοια πολιτισμός. Θα μπορούσε λοιπόν ο ελληνικός πολιτισμός δια των αρχαιοτήτων να προσελκύσει πολλούς επισκέπτες, αν η κυβέρνηση φρόντιζε να δημιουργηθούν Μουσεία σε κάθε κωμόπολη, εμπλουτίζοντάς τα με τα πάμπολλα αρχαία ευρήματα τα οποία είναι θαμμένα για … ασφάλεια. Η αρχαιολογική υπηρεσία όμως έχει έναν δικό της τρόπο του σκέπτεσθαι, μακράν του οφέλους της πατρίδας μας αλλά και την ανάγκη έκθεσης στο κοινό τις πολύτιμες αρχαιότητες. Δεν είναι υπερβολή να συμπεράνουμε ότι θεωρούν τις αρχαιότητες δική τους υπόθεση και μόνο.
          Ένα μικρό αλλά χαρακτηριστικό παράδειγμα, η υπερδεκαπενταετής προσπάθεια ανασκαφών στην Ιθάκη, από τους αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, να ανακαλύψουν το ανάκτορο του Οδυσσέα, του παγκοσμίως γνωστού αυτού ήρωα κατά την κατάληψη της Τροίας. Η προσπάθεια αυτή βρίσκεται στο τελικό στάδιο, αλλά άκουσον άκουσον η αρχαιολογική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, δια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο ενεργεί ως κράτος εν κράτη, αρνείται με διάφορα προσχήματα να επιτρέψει στους αρχαιολόγους να ενεργήσουν περεταίρω ανασκαφές, παρόλο που βρίσκονται στο τελικό στάδιο ανακάλυψης του ανακτόρου, έστω και χωρίς χρηματοδότηση από το υπουργείο.
          Δεν αντιλαμβάνονται ότι η υπόθεση Οδυσσέας, δεν είναι υπόθεση της Ιθάκης, ούτε καν της Ελλάδος αλλά παγκόσμιο γεγονός. Αν επιβεβαιωθεί η ανακάλυψη του ανακτόρου και αν δεήσει να γίνει η αναστήλωση, ο τουρισμός θα εκτοξευθεί στα ύψη. Δεν τους ενδιαφέρει φαίνεται. Ισχυρίζονται πολλοί ότι παρεμβαίνουν οι Κεφαλλονίτες οι οποίοι, για σοβινιστικούς και τουριστικούς λόγους, προσπαθούν να πείσουν ότι ο Οδυσσέας ήταν από εκεί, ψάχνοντας για κάποιο στοιχείο και έτσι φρενάρουν το υπουργείο Πολιτισμού να επιτρέψει  ανασκαφές στην Ιθάκη. Απίστευτο και όμως αληθινό! Μήπως η λύση είναι να εφαρμοστεί η συνταγή ΕΡΤ στο Κ.Α.Σ.;
          Σε επόμενο σημείωμά μας, θα ασχοληθούμε με τους υπόλοιπους αναπτυξιακούς τομείς που ανέφερε ο κ.πρωθυπουργός.  
Νίκος Αναγνωστάτος                                                                                                    e-mail: nanagnostatos@gmail.com
Thiakos.blogspot.com


Προϋποθέσεις εφαρμογής του αναπτυξιακού σχεδίου
Γράφει ο
Νίκος Αναγνωστάτος
Η παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου, από τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, ακούστηκε σημαντικό και αισιόδοξο και υπολείπεται η πραγμάτωσή του. Σε όλα αυτά τα τόσο αξιόλογα που ακούστηκαν, έχω να προσθέσω μερικές απόψεις, είτε διευκρινιστικές είτε συμπληρωματικές, συμβάλλοντας νομίζω, στην αποτελεσματικότερη υλοποίησης των εξαγγελιών. Είναι γεγονός ότι έχουμε όλες τις προϋποθέσεις και δυνατότητες, όπως πολλά ευημερούντα κράτη της Ευρώπης, όπως αυτά που ανέφερε ο πρωθυπουργός και μάλιστα σε μεγαλύτερη και πλεονεκτικότερη κλίμακα. Ο προβληματισμός επομένως της κυβέρνησης είναι να εντοπιστεί η ανασχετική αιτία μου μας κρατά πίσω και να βρεθεί τρόπος εξάλειψης.

Ας αναφερθούμε για λίγο στην ελληνική εμπορική ναυτιλία, η οποία είναι η πρώτη στον κόσμο με τους ίδιους Έλληνες και ας προβληματιστούμε γιατί! Η απάντηση είναι

No comments:

Post a Comment