Friday, July 1, 2011

Αντί επαίνων μομφή σε Διευθυντή Γυμνασίου διότι απέτρεψε κατάληψη

Αντί επαίνων μομφή σε Διευθυντή Γυμνασίου διότι απέτρεψε κατάληψη

Γράφει ο
Νίκος Αναγνωστάτος
1.7.2011

Φαίνεται ότι η μεγαλύτερη κρίση που διέρχεται η κοινωνία μας δεν είναι η οικονομική αλλά η κοινωνική και το παντελές έλλειμμα ηθικής και υπευθυνότητας. Πρόκειται για την «καταγγελία» του Δ.Σ. της Β’ ΕΛΜΕ Ανατ. Αττικής, ότι δήθεν « ο Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Κηφισιάς οδήγησε σε προσαγωγή τρεις μαθητές του σχολείου τον περασμένο Δεκέμβρη» και αυτό διότι σύμφωνα με καταγγελία γονέων (και όχι Συλλόγου) των εργατικών πολυκατοικιών της Κ.Κηφισιάς.

Το «έγκλημα» του Διευθυντή του Γυμνασίου ήταν ότι απέτρεψε κατάληψη του σχολείου που επιχείρησαν λιγοστοί μαθητές, όταν ξήλωσαν παγκάκια της αυλής και  μηχάνημα κομποστοποίησης, για να φράξουν την εξώπορτα του σχολείου.

Αλήθεια υπάρχει πιο αντιπαιδαγωγική ενέργεια από την κατάληψη ενός σχολείου; Κλείνουμε το σχολείο για να πετύχουμε τι; Να μην κάνουμε μαθήματα, δηλαδή να καταργήσουμε τον προορισμό του σχολείου! Όταν μάλιστα οι καταλήψεις ακολουθούνται από καταστροφές μέσα στο σχολείο, τότε είναι έγκλημα!

Όλοι λέμε και ισχυριζόμαστε ότι η παιδεία είναι η βάση και το θεμέλιο της κοινωνίας και είναι απορίας άξιο, αλλά απογοητευτικό και θλιβερό, καθηγητές που απαρτίζουν το Δ.Σ. της Β’ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής, να θεωρούν αντιπαιδαγωγικό την αποτροπή κατάληψης του σχολείου. Γιατί περί αυτού πρόκειται, έστω και αν δεν αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους. Ενδέχεται να φοβήθηκαν να το αναφέρουν για να μην εκτεθούν και προτίμησαν την υποκρισία στη θλιβερή και απαράδεκτη αυτή ανακοίνωσής τους.  Ντροπή! Από τέτοιους καθηγητές περιμένουμε να μορφωθούν τα παιδιά μας;

Το 2ο Γυμνάσιο Κηφισιάς ήταν το ΜΟΝΟ σχολείο στο οποίο δεν κατορθώθηκε να γίνει κατάληψη και τούτο χάρις στο σθένος και την αποφασιστικότητα του Διευθυντή του και αντί οι συνδικαλιστές συνάδελφοί του να τον επαινέσουν και να καταδικάσουν και να ψέξουν όποιον ή όποια προσπάθησε να σκαλίσει ξανά αυτό το γεγονός, υπέκυψαν σε μικρότητες, για μη πούμε για σε μικροκομματικές ιδεοληψίες δυστυχώς.

Το ποιοι υποστήριξαν και προκάλεσαν ακόμη τις καταλήψεις στα σχολεία, είναι σε όλους γνωστοί πλέον και θάπρεπε οι ίδιοι αυτοί υποκινητές των εργατικών πολυκατοικιών, να είναι προσεκτικότεροι, μετά την αποτυχία τους, για να μην εκτεθούν στην τοπική κοινωνία τουλάχιστο, ότι γιαυτούς προέχουν οι ιδεοληψίες τους από την μόρφωση των παιδιών τους.

Παρόμοιες καταστάσεις αντιμετώπισα και εγώ το 1990-91, ως Πρόεδρος του 1ου Γυμνασίου – Λυκείου Κηφισιάς και Αντιπρόεδρος της ΑΣΓΜΕ, όταν ξεκίνησε αυτή η «μόδα», που εκμεταλλεύτηκαν οι ανεγκέφαλοι γονείς, αλλά και ορισμένοι καθηγητές οι οποίοι όχι μόνο δεν προσπάθησαν να τις αποτρέψουν και να εξηγήσουν στους μαθητές τους ότι αυτό είναι παιδαγωγικό έγκλημα, αλλά έλεγαν φωναχτά και χωρίς αιδώ, ότι «όπως οι μαθητές δεν ανακατεύονται στα δικά μας θέματα, έτσι κι εμείς δεν ανακατευόμαστε στα δικά τους»! Τι κρίμα και τι ατυχία να υπάρχουν τέτοιας νοοτροπίας καθηγητές στα σχολεία μας.

Όπως τώρα το 2ο Γυμνάσιο Κηφισιάς ήταν το ΜΟΝΟ σχολείο που απέτρεψε την κατάληψη, είμαι υπερήφανος για το γεγονός ότι το 1991 το 1ο Γυμνάσιο – Λύκειο Κηφισιάς ήταν το ΜΟΝΟ σχολείο τότε που απετράπη η κατάληψη, χάρις στη σθεναρή αντίστασή μας με το Δ.Σ. Γονέων του σχολείου, κάτι που δυστυχώς εξόργισε την τότε Δημοτική Αρχή, η οποία εν χορώ διαμαρτυρήθηκαν στον Διευθυντή του Γυμνασίου, άκουσον άκουσον, γιατί δεν επιτρέπει στους μαθητές να κάνουν… κατάληψη!

Ένα μεγάλο μπράβο στον Διευθυντή του 2ου Γυμνασίου Κηφισιάς και τούτο ας γίνει παράδειγμα προς μίμηση για όσους πιστεύουν στο λειτούργημά τους.

No comments:

Post a Comment